Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Regija Arkadija

Regija Arkadija

Arkadia je region na Peloponezu i nalazi se u njegovom centralnom delu. Ime regiona je mitološkog porekla i označava dom boga Pana.Glavni grad ove oblasti je Tripoli. Arkadia ima skijališta na planini Mainalo koja se nalazi na 20km od Tripolija. Arkadia je jedan od najvažnijih poljoprivrednih, trgovačkih i saobraćajnih čvorišta na Peloponezu. Tripoli je grad prirodnih kontrasta. Zbog svog položaja može da zadovolji i najzahtevnije posetioce, jer nudi očaravajuće pejzaže i odmarališta u kombinaciji sa planinama i morem.

Arhitektura grada je takva da ima impresivne neoklasične zgrade i vizantijske crkve, ali je arhitektonska anarhija koja karakteriše većinu grčkih gradova prisutna i ovde, što je direktna posledica istorijskih zbivanja na Peloponezu.

Istorija regije Arkadia

Tripoli je izgrađen u modernim vremenima. Istorija grada može se pratiti unazad dalje od 15. veka, kada je bio poznat kao Tripolitsa ili Dropolitsa. Razvijao se veoma sporo tokom prvih godina turske vladavine, a svoj uspon doživljava tokom kratkog perioda mletačke vladavine (1685-1715), kada je postao centar trgovine, zbog svog geografskog položaja. Kasnije je stekao politički i ekonomski značaj, a naročito kada je 1718. turski paša preselio svoje sedište na Peloponez.Stanovništvo grada (oko 30000), koje se sastojalo od Turaka i Albanaca je masakrirano dolaskom mletaka. Kada su Turci povratili vlast zauzvrat je masakrirano hrišćansko stanovništvo a grad je spaljen.

Kako do regije Arkadia

Bus: Sa glavne autobuske stanice nekoliko puta tokom dana autobus kreće do Atine (2¼ sat), preko Korinta(1 sat). Tu su i dnevne autobusa za Olimpiju (2 ½ sata), Pirgos (3 sata), Argos (1 sat) i Nafplio (1½ sati). Regionalne usluge obuhvataju autobus do gradova Megalopoli (40 minuta), Stemnitsa (1 sat), Dimitsana (1½ sati), Andritsena (1½ sati) preko Karitena i Leonidio (2 ½ sata).

Voz: Tripoli se nalazi na glavnoj Atina-Kalamata liniji. Postoji nekoliko dnevnih vozova ka Atini (4 časa), preko Argosa (1¼ sati) i Korinta (2¼ sati).


Klima

Peloponez poluostrvo ima tipičnu mediteransku klimu sa blagim, vlažnim zimama i toplim i suvim letima. Kiša pada uglavnom u periodu od oktobra do marta.

Klimu karakterišu topla leta i blage zime. Najčešće padavine čini kiša, dok se na planinama može videti i sneg.

Plaže:

Najpoznatija plaža je Kalisto koju kao i većinu grčkih plaža odlikuje kristalno čista voda. U lokalnim tavernama i kafanama, restoranima, privatnom smešaju kao i u hotelima možete pojesti grčke specijaltiete. Na meniju je izobilje hrane, voća i poslastica.Exit mobile version