Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Regija Ahaja

Regija Ahaja

Ahaja je jedna od oblasti (prefektura) grčkog poluostrva Peloponez.  Centar ove oblasti je grad Patras, jedan od najvažnijih grčkih gradova. Zbog toga ova prefektura ima mnogo veći značaj od ostalih oblasti zapadne Grčke.Naziv prefekture potiče od drevnog grčko plemena Ahajaca, koji su naseljavali ovo područje u vreme antike. Kasnije ovo područje biva priključeno Vizantiji. U 13. veku osvajaju je Krstaši, da bi sredinom 15. veka Ahaja postala deo čuvenog otomanskog carstva.  Pod njima će ostati do modernog perioda, izuzev kraja 16. veka, kada je bila pod vlašću Mletaka.

1821. g. ovo područje bilo je jedno od prvih koja su uzela učešće u ustanku. Odmah po uspostavljanju države Grčke obrazovana je i prefektura Ahaja-Elis, koja je podeljena na dve zasebne jedinice 1936.

Sa severa prefekturu okružuje more, tačnije Patraski i Korintski zaliv Jonskog mora. Susedne oblasti su Etolija Akarnija i Fokirda. Sa istoka prefektura se graniči Korintom, sa juga Akadijom, sa zapada Elidom.Veći deo prefekture Ahaja je planinski. Najveće planine su Erimantus, Klini i Panahaiko. Severni deo prefekture je priobalna ravnica, plodna i gusto naseljena. Rečnih tokova ima malo i to uglavnom kratke reke, koje tokom letnjih suša presuše. Pošumljenost ove oblasti je zastupljena uglavnom u središnjem planinskom pojasu, ali postoje i šume u primorju. Nažalost, zbog visokih temperature i suše, česti su požari, pa je poslednjih godina stradalo mnogo površina pod šumom.

Zbog konfiguracije tla, klima u prefekturi Ahaja je u primorskim delovima sredozemna, a u planinskim krajevima zbog nadmorske visine prelazi u oštriju planinsku klimu.

Većinu stanovništva prefekture Ahaja čine Grci. Dominira gradsko stanovništvo. Najveći deo stanovništva (2/3) živi u gradskom području Patrasa.  Značajna naselja su i Egio, Kato  Ahaja.

Prefektura Ahaja je jedna od privredno najvažnijih prefektura Grčke i to pre svega zahvaljujući gradu Patrasu, koji je jedno od najvažnijih industrijskih i trgovačkih središta države. U gradu i okolini postoje brojna industrijska preduzeća. U unutrašnjosti dominira poljoprivreda i to nadaleko poznate masline i vinova loza. Unutrašnjost je retko naseljena i stoga nezagađena, po se ovde nalaze brojni izvori pitke vode, čiju vodu koriste obližnje fabrike za flaširanje (najpoznatija fabrika je svakako “Coca-Cola”).Obala je razuđena, čista, sa lepim plažama i kristalno čistim, plavim morem. Ljubazni domaćini, meštani će vas dočekati u brojnim tavernama. Možete da birate u zavisnosti od ličnih afiniteta da li želite privatan smeštja ili hotelski. Najpoznatiji hoteli su : Castella Beach, Grecotel Lakopetra Beach, Verde al Mare, Poseidon Palace, Poseidon Hotel, Airotel Patras Smart, Byzantino Hotel Patras itd.

Do oblasti Ahaja i divnih plaža, možete stići avionom do Atine, u ličnoj režiji automobilom odličnim i širokim autoputevima Grčke.

Priroda koja vas okružuje tokom putovanja učiniće put lepšim i prijatnijim. Ako se odlučite da putujete automobilom, a kako je potrebno bar 15 sati vožnje do odredišta, preporučujemo vam da put podelite tako što ćete prenoćiti u nekom od istorijskih mesta na putu kroz Grčku. Spojite lepo i korisno, pa uživajte u specijaltitima i kulturi drevne Grčke.

Ako pak putujete avionom na letovanje, atinski aerodrom ima odličnu vezu  zahvaljujući brojnim aviokompanijama.

Iz Ahaje možete  poneti predivne suvenire, specifične začine, kopije mitskih likova i grnčarske proizvode.


Exit mobile version