Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Peloponez – informacije

Peloponez

Peloponez je mesto gde je arhivirana celokupna svetska istorija. Tu ćete naći i neolit i Mikenu, i staru Grčku i njene megalopolise, čuvenu Spartu, Leonidu i Likurga, pa Odiseja i Kiklope, Parisa i Jelenu, a i Menelaja, Persijance, Vizantiju, krstaške vitezove, Turke, Veneciju, Nemce.Najpoznatija mesta duž obale Peloponeza su:

Korintski kanal, Portoheli, Speces, Ermioni, Galatas i Poros, Metana, Epidaurus, Nafplion, Tolo, Asini
Mikena, Sparta i Mistra, Neapoli, Elafonisos, Monemvazija, Gerakas, Gitio, Diros, Marmari, Tenaron, Porto Kayo, Stupa, Kalamata, Nemea…

Ako putujete kolima, autoput vas od Atine vodi ka Korintu, sa pogledom na Saronski zaliv, na Salaminu i Eginu, omiljena atinska izletišta ostrva, na atinska predgrađa, ogromnu rafineriju nafte sa gomilom parkiranih tankera, sa pogledom na ultramodernu atinsku prigradsku železnicu. Ubrzo stižete do glavnog ulaza na Peloponez, putem preko Korintskog kanala. Danas postoji i drugi, ali ipak sporedni ulaz, onaj veliki i moderni most kod Patre (Rio – Antirio) – ali tu plaćate i ulaznicu (mostarinu).

Kanal je izgrađen krajem 19. veka  i dugačak je 6343 ma, a dubok osam metara, što omogućava plovidbu. Širina kanala na nivou mora je 24,6 m, zidovi kanala nagnuti su pod uglom od više od 70 stepeni, a visina od nivoa mora do vrha kanala je 79 m. Godišnje se ovuda provuče čak 12.500 brodova. Kanal spaja Egejsko i Jonsko more.Tadašnje graditeljsko čudo – kanal Korint svečano je otvoren 1893.g.Svuda su odlični, asfaltirani putevi, a ostataka raznih dvoraca i tvrđava ima na sve strane.

Kad se umorite od puta ili vožnje izaberite neku od brojnih taverni u kojima ćete naći morske specijalitete a vrlo često će ih spremati baš tu ispred vas (hobotnice, krabe i sl.) i to na tradicionalan i starinski način. Uživajte!

Upoznajte Peloponez, jednu od destinacija gde naši turisti ne svraćaju često. Razlog je svima dobro poznat, treba stići do daleke Atine, pa tek onda preko Korintskog kanala… Potrudićemo se da vam predstavimo sve lepote i znamenitosti, pa se može desiti da jednog leta pređete veću kilometražu od uobičajene. Upoznajte prelepi Peloponez…

Peloponez – mapa
Exit mobile version