Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Most Rio Antirio

Most Rio Antirio

Za sve one koji se odluče da idu sopstvenim prevozom do Patre, Zakintosa, ili da letuju na Peloponezu, treba da znaju da će morati da pređu preko ovoga izuzetnog mosta Rio Antirio. Most Rio Antirio ili most Harilaos Trikupis, je najduži viseći most na svetu sa dužinom od 2.880 metara.


v
Naziv Harilaos Trikupis potiče od grčkog premijera Trikupisa iz XIX veka koji je imao ideju i viziju da se izgradi most, kako bi se povezala mesta Rio i Antirio. Njegova zamisao je ostala dugo nerealizovana sve do 2004 godine i 7 avgusta kada je most svečano otvoren, nedelju dana pre održavanje Letnjih olimpijskih igara u Atini.


Sam most predstavlja izuzetan tehnički podvig, i inženjersko remek delo moderne arhitekture, jer je bilo izuzetno teško napraviti ovu impozantnu konstrukciju na teškoj i nepristupačnoj lokaciji. Radnici koji su radili na izgradnji mosta morali su da se bore sa izuzetno dubokom vodom, seizmičkom aktivnošću, nesigurnim materijalom za temelj, opasnostima od cunamija, kao i teškoćama koje nastaju zbog kretanja tektonskih ploča.
50,000 tona agregata visokih performansi je upotrebljeno da obezbedi trajnost i izuzetnu snagu građevine. Most može da izdrži vetrove do 250 km/h, sudar sa tankerom od 180.000 tona, ili zemljotres snage 7 stepeni na Rihterovoj skali. Stubovi mosta mogu izdržati razmicanje do dva metra bez posledica.
Na izgradnju mosta se potrošilo 630 miliona eura.

Prelazak preko mosta automobilom  košta 13,20 eur.Exit mobile version