Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Makedonski arheolozi pronašli grobnicu Aleksandra Velikog?

Makedonski arheolozi pronašli grobnicu Aleksandra Velikog?

 
Izvor: National Geographic

Tokom iskopavanja na arheološkom nalazištu Staro Bonče u opštini Prilep, stručnjaci su pronašli grob za koji veruju pripada antičkom vladaru.

Na lokalitetu Bonče, gde su i ranije pronalaženi tragovi grobnica velikodostojnika iz antičke istorije, otkrivena je zazidana i natkrivena grobnica monumentalnih dimenzija, dok su južno od sela ranije bili otkriveni grobovi u kojima su pronađeni kovani novčići iz vremena Aleksandra Velikog.

Arheolozi su rekli da su ostaci monumentalne grobnice otkriveni u toku jučerašnjeg dana, zbog čega je angažovana služba za obezbeđenje lokaliteta, nakon čega je rano jutros nastavljeno iskopavanje koje pokazuje podudarnosti na lokalitetu sa opisima grobnice koju je dao antički istoričar Diodor.

Prema još nezvaničnim podacima na lokalitetu kod Prilepa otkriveni su delovi zlatnog kovčega, nad kojim se nalaze i delovi zlatnog poklopca, pored kovčega su pronađeni ostaci mrežaste zavese sa koje vise predmeti koji nalikuju na zvončiće, dok su iznad mreže u debljini prsta pronađene paraleleno postavljene četiri ploče.

Na jednoj od ploča se vidi prikaz Aleksandra Velikog sa žezlom u rukama, dok je pored njega prikazana borbena jedinica iz antičkog doba falanga. Otkriveni su i ostaci oružja sa kojima je, kako je opisao antički istoričar Diodor, bio zakopan poznati vojskovođa.

Prema navodima arheologa, koji rade na lokalitetu vidljivi su znaci da je nekropola već bila opljačkana u prošlosti, prenosi Beta.

Exit mobile version