Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Lezbos

Lezbos

Lezbos

Lezbos

Ostrvo Lezbos je prelepo ostrvo, stvoreno za opuštajući boravak. Obučeno u zelenilo, sa borovima, maslinama i hrastovima. Na njemu postoji sklad, boja, mirisa i zvuka. Ostrvo je dugačko oko 70 km, i široko 45, pa spada u treće ostrvo, po svojoj veličini u Grčkoj, posle Krita i Evije. Na njemu živi oko 10.000 stanovnika.Ime Lezbos, je dobilo po zaštitniku ostrva koji se takodje zvao Lezbos, sin Lapita koji je oženio Metimnu. Reč lezbejski se izvodi od imena ostrva i potiče od pesknikinje Sapfo u čijim je delima opisana ljubav između žena.

Lezbos je grčko ostrvo ali se nalazi na svega 15 km od Turskog kopna u Egejskom moru. Ostrvo ima vrlo razuđenu obalu dugačku oko 320 km  i poseduje veliki sopstveni zaliv Kalonis. U severnom i središnjem delu ostrvo je planinsko sa dve velike planine: Lepetimnos i Olimp. Pošto je vulkanskog porekla ovde postoje mnogi topli izvori. Na jugu ostrva su ravniji predeli.

Najveći grad na ostrvu je Mitilena koji je i glavni grad Lezbosa.

Ostrvo Lezbos je poznato kao najbolja lokacija u Evropi za posmatranje ptica. Na ostrvu postoji oko 330 različitih vrsta od čega su 120 selice koje ovde provode zimu. Dominantni su sove, flamingosi, pelikani i sokoli.

Lezbos je poznat po okamenjenoj šumi koju čine raznobojni okamenjeni ostaci drvenih sekvoja.Polularne destinacije i atrakcije Lezbosa: Mitilini, Agia Paraskevi, Molyvos, Petra, Skala Kalonis, Anaxos;  termalni izvori: Eftalou, Loutropoli, Gera, Polichnitos.

Kako stići do Lezbosa

Na 8 km od prestonice nalazi se aerodrom Odysseas Elytis (Οδυσσέας Ελύτης). Postoje regularni letovi od i do Atine, Soluna, Hiosa i Limnosa.
Druga opcija je brod Atina-Lezbos. Povratna karta trećom klasom (bez kreveta) je oko 42 €. Dok je povratna karta prvom klasom koja uključuje i krevet i tv iznosi oko 120 €. Put traje 11-13 sati.
Takodje postoji i ferry iz Kavale do Lezbosa dva puta nedeljno za 26,90 EUR i vožnjom od 10 sati sa stajanjem u Limnosu. Jednom nedeljno brod za Lezbos ide iz Soluna preko Limnosa za oko 37 EUR sa vožnjom od 13 sati, kao iz Aleksadropolisa sa 9 sati vožnje i kartom od 21,50 EUR

Leti postoji i regularna linija za Ajvalik u Turskoj koja vozi oko sat i 15 minuta za 35 EUR.

Cene su podložne promenama i treba ih proveriti neposredno pred put.

Lezbos – mapa
Exit mobile version