Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Legende o nastanku jezera Kournas na Kritu

Tamna boja vode jezera bila je inspiracija za nastanak brojnih legendi o postanku jezera. Nekada davno, lokani stanovnici su tvrdili da jezero nema dno. Ova legenda je razbijena kada je izmerena maksimalna dubina od 22,5 metara.

Druga legenda počinje tvrdnjom da je na mestu jezera nekada postojalo selo, u kom je živela lepa devojka sa svojim ocem. Jednog dana, dok su išli prema polju, zastali su da se odmore. Devojka je počela da češlja svoju kosu, dok joj se otac divio. To divljenje je preraslo u zavođenje, pa je devojka počela da viče i doziva jezero da se pojavi, a da će ona biti duh jezera. Odmah je naišla velika količina vode i potopila celu oblast, praveći jezero (nama deluje da je ovo iskorišćeno u nekim popularnim filmovima, kao i mnoge srpske legende). Lokalno stanovništvo tvrdi da ponekad vide vilu kako češlja kosu na mesečini, sedeći na steni na sredini jezera. Kažu i da vila štiti životinjski svet jezera.

Sledeća legenda kaže da su bogovi bili nezadovoljni ponašanjem lokalnog stanovništva i da su izazvali poplavu, kako bi ih kaznili. Svi stanovnici su se podavili, osim ćerke sveštenika, koja je sada vila koju viđa lokalno stanovništvo.

I poslednja legenda kaže da fenomen jezera uzrokuje elektromagnetna polja koja prouzrokuju ili negativno ili pozitivno raspoloženje.

Jezero Kournas, Hanija, Krit – mapa

 

Exit mobile version