NAJUDALjENIJE grčko ostrvo, Krit, čuveno po demonstracijama koje su meštani organizovali protiv engleskih turista, ovog leta nudi i nešto niže cene nego većina letovališta na Halkidikiju.

Krit je poznat po kočopernim stanovnicima koji su dizali ustanke protiv Turaka, organizovali otpor protiv Nemaca i bunili se protiv bahatih engleskih turista. Međutim, naše turiste ovde privlače lepe peščane plaže, ali i mogućnost da se ide na mnogobrojne izlete, kao što su neolitsko naselje Gortis, Knososova palata, pećina Ideon Andron, u kojoj je rođen Zevs, venecijanski zamak Frankokastelo, Crkva Agios Titos i manastir Arakadi, ostrvo Spinalonga na kojem su živeli oboleli od lepre, grob Kazancakisa (koji je napisao “Grka Zorbu”), ali i do mondenskog ostrva Santorini.

Sezona na Kritu je uveliko počela, jer se najveće grčko ostrvo nalazi blizu Afrike, pa ga zapljuskuju tople vode Libijskog, Egejskoj i Jonskog mora, a temperature vazduha u maju ne padaju ispod 20 stepeni. Prvi putnici koji su već stigli na Krit kažu da su cene nešto niže nego na Halkidikiju i da su na nivou beogradskih.

Grčka (ili srpska) kafa u kafićima košta evro, a najskuplje može da se plati evro i po. Neskafa (ili frape, kako kažu Grci) u velikoj čaši košta dva evra, a za te pare mogu da se popiju i kapučino, makijato… Kafe su još jeftinije ukoliko se uzmu “za poneti”.

U većini kafića i kafana sokovi su 1,4 evra, dok je čaša vina ili rakije evro i po. Pola litre vina je pet evra, kao i bokalčić rakije. Grčki aperitivi uzo i metaksa su skuplji, pa koštaju tri, odnosno pet evra.

Sudeći prema izloženim cenovnicima u Retimnu i Hersonisosu, ni cene hrane nisu previsoke, jer može da se ruča za pet evra. Istina, pomfrit ili giros mogu da se kupe i za dva evra, ali je količina dovoljna za užinu. Zanimljivo je, međutim, da je hrana u restoranima brze hrane malo jeftinija od one u taverni, pa se i isplati “sesti kao čovek” na ručak ili večeru.Sveže lignje u restoranu koštaju deset evra, stek je 7,5, musaka devet, a obrok-salata – pet evra. I u najboljim i restoranima Hanje i Retimna obroci poput bifteka i filea nisu skuplji od 15 evra, a meze kombinacija za dvoje je 16 evra. Sveža riba je skuplja, pa orada košta 16, a rakovi 20 evra.

Paket-aranžmani za Krit koštaju od 299 evra za prve polaske sredinom juna. Ovakav aranžman u “Argusu” obuhvata avionski prevoz i smeštaj u hotelu na bazi noćenja sa doručkom. Do 15. maja većina agencija daje popust od deset odsto za uplate aranžmana u celosti.

Najpopularnija letovališta na Kritu su Hersonisos, Retimno i Hanja. Hersonisos je idealan za mlade, jer ovo mesto ima bezbroj kafića, klubova i diskoteka koji rade od ranog jutra do zore. Nije prilagođeno porodicama sa decom, ali zato mladi odlaze sa prelepim uspomenama. Na drugoj, zapadnoj strani ostrva, nalazi se Hanja, koja je bila prestonica dok je ostrvo bilo pod turskom okupacijom. Ovaj grad ima prirodnu luku, prelepu arhitekturu i zanimljivu okolinu. Plaže (Agija apostoli, Marati i Lutraki) se nalaze oko grada i oni koji nemaju vozačku dozvolu mogu da istraže okolinu gradskim prevozom KTL za koji karta košta 1,5 evra.

BROJKE

2,5 evra giros

1,4 evra sokovi