Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Kavos

Kavos Evia

Kavos

Kavos plaža se nalazi na najsevernijem delu ostrva Evia.Ona je najvećim delom peščana, mada postoji i jedan deo od sitnog šljunka, veoma je dugačka i odlično turistički organizovana. Na plaži ćete naći suncobrane, beach barove, toalete.Posebno je interesantno na ovoj plaži videti drveće koje raste direktno na plaži pa ukoliko dođete na vreme možete da uhvatite i prirodne hladovine koja je najidealnija. Najbliže primorsko selo plaži je Agios Georgios.

Ova plaža je pravi prirodni biser i u toku sezone okuplja impresivan broj turista. Posećuje je i lokalno stanovništvo, koje kako kažu-voli da se uvek vraća na lepo mesto a i naši turisti su posebno impresionirani.

Svakako, Kavos plaža je jedna od onih koja će Vam ostati u najlepšoj uspomeni.

Ovo je plaža na kojoj smo pronašli ogroman broj školjki, a naglašavamo da je plaža veoma dugačka, tako da se može desiti da ne bude gužva.
EVIA

Nakon pune dve decenije letovanja u Grčkoj, sve je veći izazov da naši turisti pronađu neki novi kutak i vide nešto novo. Još uvek malo istražen dragulj Egejskog mora Evija, drugo je po veličini grčko ostrvo! Najveće posle Krita. Kod Halkide, ulaznih vrata Evije, nalazi se pokretni most – koji premošćava moreuz, Euripus, koji je ovde širok svega 38 metara. Pretpostavlja se da je Eviju od kopna odgurao neki davni, jaki zemljotres, kao što to obično biva sa ostrvima koja su blizu kopna.

Evija je, po starinskim grčkim pričama iz istorije, poznata i kao Eubeja, što valjda, potiče pomalo i iz nepravilnog čitanja (tj. čitanja po Vuku) imena napisanog na grčkom jeziku (Ευβοίας).

Najlakši put da pronađete ostrvo je ako posle skretanja za Volos i Larisu dožete do odvajanja za Glifu – odakle se trajektom prelazi u Agiokampos, tj. direktno na Eviju. Naravno, možete nastaviti autoputem do Halkide i time izbeći korišćenje trajekta, ali to ima smisla samo ako letujete na južnom delu Evije. Inače, Evija je vrlo dobro povezana trajektnim linijama sa kopnom i postoji čak 8 različitih linija – iz različitih kopnenih mesta – koja putnike dovoze na ovo ostrvo.

Kavos, Evia – mapaExit mobile version