Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Jerapetra

Jerapetra

Krit je naveće grčko ostrvo, a peto po veličini u Sredozemnom moru. Ovde se možete upoznati sa drevnim civilizacijama, istražiti veličanstvene plaže, impresivne planinske predele i plodne doline, pešačiti strmim klanicma, uživati u bogatoj gastronomskoj kulturi i tradicionalnim rukotvorinama i muziciranju žitelja, kampovati, planinariti, roniti, surfovari, uživati u vodenim parkovima…Krit je mali univerzum koji vrvi lepotama i verovatno će vam trebati ceo život da ga otkrijete. Zbog svog geografskog položaja između Afrike, Europe i Azije i zbog blage klime, Krit je postao središte kulture već neolita. Prvi naselja pojavila na Kritu oko 6000 godina pre Hrista, 2600 godina pre Hrista stanovnici su znali da upotrebljavaju bakar i bronzu što je doprinelo njihovom razvitku.

Krit je podeljen u četiri regije (okruga, prefekture). U zavisnosti kakav odmor želite (aktivan, luksuzni, avanturistički, miran, porodični sa decom …) odaberite i regiju koja nudi najviše od onoga što zadovoljava vašu ideju o željenom odmoru. Pošto je Kirt ogromno ostrvo čije lepote i znamenitosti je nemoguće posetiti odjednom – najbolje je napraviti plan pred putovanje i opredeliti se za odredjeni deo ostrva. .. Ionako vam, najverovatnije, to neće biti poslednji put da posetite

Jerapetra je jedino značajnije mesto na južnoj, teško pristupačnoj obali Krita, na Sredozemnom moru. U njemu živi oko 23.000 stanovnika. Često ga nazivaju i “nevestom Libijskog mora”
Grad se deli na stari i novi deo. Stari deo je tipičan meditanski sa uzanim i krivudavim ulicama, kamenim kućama, malim trgovima, pa je stoga turistički i atraktivniji. U starom delu se nalaze sve važne gradske crkve, ostaci đžamija, gradski muzej i kuća Napoleona.Na jugoistoku Krita ima predivnih plaža. Plaže se protežu između Jerapatra i kompletnog jugoistočnog dela ostrva (Xerokampos, Kato Zakros) Neki plaže su više popularne zbog turističke koncentracije (kao Makrigialos i Analipsi), ali većina od njih su vrlo mirne i puste. Zbog svoje zabačenosti ovde postoji veliki broj dobrih naturističkih plaža, kaošto su duge plaže u Kalo Nero, plaže na Ferma, delovi Xerokampos plaže i nekoliko drugih manjih privatnih plaža.

Glavni grad Jerapetra ima duge i peščane plaže koja se proteže kilometrima, a nakon toga postoji nekoliko imenovanih i neimenovanih plaža kao što su Agia Fotia, Ferma, Kalo Nero, Mavros Kolimbos, Goudouras, Asprolithos, Makrigialos i Analipsi. Na jugoistoku je verovatno najviše netaknute prirode Krita, tako da je najbolja opcija za ljude koji žele da se izoluju.

Jerapetra – mapa
Exit mobile version