Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Istorijski arhivski muzej

Istorijski arhivski muzej

 

Istorijski arhivski muzej Hidre (ΙΑΜΥ) osnovan je 1918. godine u kući koju je državi poklonio Gikas N. Koulouris.Entoni Lignos, tadašnji gradonačelnik ostrva, otkrio je mnoštvo arhivskog materijala u manastiru Presvete Bogorodice, koji je tada kategorisan. Godine 1972. zgrada je srušena i izgrađena je impozantna zgrada koja i sada postoji. Od 1996. godine je otvorena svakodnevno. To je pravo blago za istoriju ostrva!

Sastoji se od nekoliko delova:

a) Arhivski deo

Prikuplja informacije o tradiciji, kulturi i istoriji ostrva. Izvori podataka su evidencije javnih službi i privatna dokumenta, od kojih je većina iz XVIII i XIX veka.  Broji oko 18.000 originalnih dokumenata, a 122 koda i knjiga pokazuju ulogu Hidre u to vreme. Tu su i verske, obrazovne i administrativne evidencije i pojedinačne fascikle velikih ličnosti kao što su Kolokotronis, J. Makriiannis, I. Kapodistrias i Miaoulis.

B) Muzejski deoIzložene su stvari iz XVIII, XIX i XX veka, kao što su mačevi, navigaciona oprema, nošnja Hidre, oružje i velika Povelja Rige od Fere. Slikarstvo je igralo važnu ulogu na ostrvu, a zbog velikog broja projekata, predvorje je pretvoreno u istorijsku Galeriju sastavljenu od tri odeljka: 1) brodski portreti, 2) prikupljene karte i 3) portreti (većinom ulje na platnu) istorijskih ličnosti, kao što su Emanuel Tombazis, Andreas Miaoulis i Helen Krieza. Projekat vredan pažnje i divljenja je srebrni piknometar (vrsta staklenog laboratorijskog posuđa koje služi za mjerenje gustine tečnosti) sa balsamovanim srcem Andreasa Miaoulisa.

C) Biblioteka

Sadrži više od 4.000 knjiga, od kojih mnoge potiču iz XIX veka. Bibliotečki fond se stalno uvećava knjigama, novinama i svime što ima istorijski sadržaj.


Exit mobile version