Početna / Atika / Glyfada beach, Atika

Glyfada beach, Atika

Glyfada beach, Atika

Kada smo krenuli na Glifadu, najpoznatiju gradsku plažu Atinjana, bili smo poprilično rezervisani povodom toga, kako ići na plažu javnim prevozom, da li će biti gužva na plaži, da li je preskupo….


Glifada je mnogo više od gradske plaže u atinskoj regiji. To je čuveno predgrađe Atine koje je od centra grada udaljeno 25 km i koje je destinacija sama za sebe. Nalazi se na samoj obali mora, uz čiju obalu se nalaze beskrajne fensi prodavnice, raskošne vile, luksuzni hoteli i restorani, ali takodje postoje i restorani tipa Mc Donalds, fast foodovi gde pita giros košta oko 2,5 eur, što znači da postoji ponuda za svačiji džep.

Ono što je specifično da uz samu plažu prolazi gradski tramvaj koji pokriva celu obalu od luke Pirej u dužini od 15 km. Tramvaj izgleda futuristički, izuzetno moderno, klimatizovan je i komforan, košta 1,4 eur ali moramo priznati beskrajno spor, jer bukvalno staje na svakoj plaži uz obalu. Uz plažu ide i veliki bulevar -Posejonova avenija, sa po tri trake u svakom smeru, tako da je vožnja kolima ipak mnogo brža opcija.


Iz luke Pirej vam treba skoro sat vremena do Glifade tramvajem i oko 20 munuta automobilom, pa odlučite šta je za vas bolje. Atinska obala je vrlo živopisna i lepo uređena čijom celom dužinom se nalazi šetalište.
Što se tiče same Glifade, tamo nas nije sačekala gužva krajem Jula, ali da napomenomo da na njoj nismo bili u periodu vikenda. Glifada ima više plaža, koje su lepo uređene i uglavnom peščane. Kod ulaza u vodu je nasut šljunak. Voda je uglavnom čista. U marini se mogu videti luksuzne jahte koje su tu usidrene. Postoje suncobrani od trske na plaži bez ležaljki koji su besplatni za posetioce. Iskreno rečeno, smo očekivali malo veći luksuz na ovim plažama. Na par mesta kafići nisu radili, a sa strane se nalazila neka napušetena zgrada, koja je verovatno nekada bila jako popularna. Nije nam jasno kako takav luksuzni objekat može da bude napušten na takvoj lokaciji i da u jeku turističke sezone ne radi.

Cela Atinska rivijera je za nas bila veliki izazov jer pored Glifade ovde su vam na raspolaganju i ostale po nama čak i kvalitetnije destinacije kao što su: Vuliagmeni, Lagonisi, Faliro, Vula, Sunion, Anavisos Sva ova mesta koja su lepo ušuškana u zalivu Saronskog mora, čija obala je ukrašena hotelima sa tri, četiri i pet zvezdica, u poslednje vreme munjevito privlače turiste željne novog i na svoj način atraktivnog prostora za odmor. Mnogi ovde zapravo dolaze na letovanje, a uveče metro linijama odlaze u centar Atine i razgledanje grada.

Nema sumnje Glifada je mesto koje nikada ne spava i, i ako želite da osetite delić glamura i miris prestiža kao i interesantan noćni život, da budete viđeni I primećeni – dođite u Glifadu i nećete biti razočarani.Glyfada beach, Atika – mapa
Pročitajte...

Kanaria beach, Atika

Kanaria beach, Atika Kanaria beach, Atika – mapa

Agii Apostoli, Atika

Agii Apostoli, Atika Agii Apostoli je šarmantno i tradicionalno grčko mesto na istočnom delu Atike, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − ten =