Frikes

Frikes

Na severoistočnoj obali Itake se nalazi mala luka Frikes. Ujedno je to malo ribarsko selo u kome živi svega stotinak stanovnika.Ovaj broj se drastično povećava, dolaskom turista u letnjim mesecima. Selo je izgradjeno u XVI veku od strane stanovnika mesta Exogi i susednog sela Stavrosa.

Frikes se prema arheolozima spominje kao Homerova luka Rithros. Seoce se pročulo kroz istoriju u II svetskom ratu 13. septembra 1944., kad je lokalno stanovništvo uspelo da okupira Nemački brod Antionette.

Mala luka Frikesa leži duboko u prirodnoj uvali, gde je utočište našlo pregršt ribarskih brodića.
Male bele kuće izgradjene u dolini imaju pogled na prelepu luku. Tokom letnje sezone iz luke se odvija trajektni prevoz sa susednim ostrvima Lefkadom i Kefalonijom. Mnogobrojni brodovi koji se ovde usidravaju, preplave luku, tako da celo selo odjenom oživi, a lokalne taverne se odjednom prepune turista.

Najlepši deo Frikesa su dve očuvane, tradicionalne vetrenjače koje se ponosno uzdižu iznad sela sa obe strane, pa podsećaju na odbrambene kule. Od Frikesa vodi zemljani put koji vodi do plaže Marmakas i susednog mesta Alikes koji se takodje spominje od strane Homera. Gradska plaža u Frikesu je šljunkovita, i duž nje se nalaze odlične taverne sa izuzetno ukusnom i svežom morskom hranom.

Kada krenete u pravcu mesta Kioni, sa vaše leve strane ćete naići na još tri prelepe plaže u nizu. Sve plaže se zovu Kourvoulia. Sve tri su šljunkovite sa kristalnom čistom vodom, kao i prirodnim hladom koje pravi drveće na plaži. U suprotnom pravcu od mesta Kioni, gradi se novi put koji vodi do Marmakas plaže (i još nekoliko malih uvala) i dalje oko ostrva. Trenutno je taj put dosta loš, ali nije nemoguće proći kolima.Frikes preporučujemo svima koji žele mirniji i opušteniji godišnji odmor daleko od gužve i burnog noćnog života. U tavernama cene nisu visoke, a riba je sveža – prodaju je lokalni ribari.

 

Frikes – mapa
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu ovoj destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: Be the first one !

Pročitajte...

Filiatro plaža

Filiatro plaža Filiatro je najpopularnija plaža na Itaki. Izuzetno je posećena, i posle obilaska mahom …

Krovoulia (Frikes) druga plaža

Krovoulia (Frikes) druga plaža Nalazi se na izlazu iz mesta Frikes. Plaža je uredjena i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + fourteen =