Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Finikas plaža i Likos zaliv i plaža, Chania, Krit

Finikas plaža i Likos zaliv i plaža, Chania, Krit – mapa

Krit je podeljen u četiri regije (okruga, prefekture).U zavisnosti kakav odmor želite (aktivan, luksuzni, avanturistički, miran, porodični sa decom …) odaberite i regiju koja nudi najviše od onoga što zadovoljava vašu ideju o željenom odmoru. Pošto je Kirt ogromno ostrvo čije lepote i znamenitosti je nemoguće posetiti odjednom – najbolje je napraviti plan pred putovanje i opredeliti se za odredjeni deo ostrva. .. Ionako vam, najverovatnije, to neće biti poslednji put da posetite ovaj raj za dušu.

Ovde ćete jesti punog srca, bilo da uživate u gurmanskim specijalitetima ili jednostavnoj domaćoj salati sa morskom soli, devičanskim maslinovim uljem, sirovim artičokama i sirom. Krićanska kuhinja je najbolji primer mediteranske ishrane, koja se širom sveta smatra najzdravijom. Neki od najpoznatijih proizvoda sa Krita su graviera (pikantni sir), divlja cikorija, kao i desetine divljih i slatkih plodova za jelo.Likkos i Finikas (ili Feniks) su dve male luke maltene jedan pokraj druge u blizini Loutro od Sfakia, koja se nalazi 83km južno od Hanje. Plaže su sakrivene u dve uvale, 900m i 700m zapadno od Loutro.

Likos Plaža je kamenita, a Finikas plaža ima krupne kamenčiće. Neka Vas to ne uplaši jer svakako imaju svoju čar i vredi ih videti. Idealane su za veoma miran odmor, za sve one koji vole bučne i atraktivne plaže ovo mesto nikako nije pravi izbor. U obe luke od Livaniana (na putu ka Anopolisu) možete doći od Sfakia automobilom, ali obratite pažnju jer je makadamski put odatle u veoma lošem stanju. Naša preporuka je da ovim putmen ne idu vozači koji nisu sigurni. Najlakši način da se pvide obe plaže je brodom iz Hora Sfakion, Suje, Gavdos island, Paleohori ili Agia Rumeli do Loutre a zatim laganim hodom do ovih lepotica. Postoje neke taverne i sobe u oba mesta, i Loutro je vrlo blizu. Napominjemo da obzirom da su ove plaže turistički nevalorizovane smeštaj u ovim regijama je zaista povoljan u odnosu na cene koje su u Hanji ili Retimnu.Za sve one koji su zaljubljenici u prelepu prirodu napominjemo da će svakako imati šta da rade. Mogu ostati u Finikasu, Likkosu i Loutro i koristi ih kao početnu tačku za istraživanje okolne prirode. Aradena klisura i Egejska plaža je na oko sat vremena hoda hoda odavde. Područje je takođe idealno za ronjenje i ribolov pa će svi istinski zaljubljenici u ove aktivnosti zaista uživati.
Exit mobile version