Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Eretrija (Evia)

Eretrija

Foto: griekenland.net

Rival Halkide u svakom pogledu, kulturnom, trgovinskom, kolonijalnom, Eretrija je u Antici bila drugi najvažniji grad na ostrvu, upravo posle Halkide.Zajedno sa drugim gradovima Evie (Evije), Eretrija je učestvovala u trojanskom ratu (Ilijada II, 573) i u 8. veku uspostavila kolonije duž obale Makedonije, Krfa i uglavnom na zapadnom delu (Italija, Sicilija). Eretrija se otcepila od atinske konfederacije kojoj je pripadala 411.godine p.n.e, formirajući savez sa drugim gradovima na Eviji, Zajednicu od Eubeja.

Moćan i komercijalan intres grada napravio je Eretriju imućnom i utočištem Apolona, gde se nalazi prvi otkriven zasvođen hram sagrađen tokom tog vremena. Eretrija je igrala i veoma važnu ulogu u obradi Euboean Alphabet-a (Arhaično grčko pismo) kao i u njegovom širenju na Zapadu, kroz proces kolonizacije.

Prvi objekat na antičkom pozorištu i Tholos, kružna zgrada u drevnoj skupštini grada, datiraju iz 5. veka pre nove ere. Prosperitet grada u 4. i 3. veku pne ogledala se u njegovim spomenicima. Kućni mozaici su glavni ostaci iz tog perioda. Posle 338. godine p.n.e, grad je pao pod uticajem Filipa II Makedonskog. Od 295. do 268. godine p.n.e, Menedemos, cinik filozof, osnivač Eritrijske škole filozofije vladao je gradom, koji je bio uništen od strane Rimljnana tokom 198.godine p.n.e.1843.god. novoosnovana Kraljevina Grčka, odlučila je da izgradi novi grad na ruševinama stare Eretrije, obavezajući bavarske arhitekte Schaubert, da primpreme plan grada. Tada je odlučeno da zemljište bude podeljeno borcima za slobodu iz Psarra, uključujući porodicu Konstantinos Kanaris.

Danas je Eretrija jedan od najvažnijih turističkih centara na ostrvu, zahvaljujući značajnim arheološkim nalazištima, velikim hotelima, predivnim plažama, kafanama, kafićima, kao i jednostavnim pristupom iz Atike preko trajekta do i od Oroposa, što Eretriju čini „kapijom ostrva”. U prošlosti Eretrija je bila naseljena izbeglicama iz Male Azije.

Bitna mesta koja možete posetiti u Eretriju su:

Korisni telefoni
Opština: +22290-62.207
Policijska stanica:+ 22290-64.888
Lokalno lučka uprava: 22290-62.201
Taksi:+ 22290-62.500
Arheološki muzej:+ 22290-62.206


Exit mobile version