Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Elia plaža, Mikonos

U ovom svetu skupocenog života i ludih provoda i danas postoje ribarska sela u kojima se lovi i svežom ribom snabdeva restoranski sektor.Ribari isplovljavaju u ponoć kada turisti kreću u noćni provod, a brodovi se vraćaju u praskozorje. Na doku ih dočekuje pelikan Petros i cupka dok mu kljun ne napune ribom. Petros je maskota Mikonosa koji, prema proračunu turističkih radnika, postoji već 50 godina. Naravno, reč je nasledniku nekadašnjeg Petrosa (koji je živeo 29 godina) i svaki naredni se savršeno uklapao u dnevno uhodan ritam – kada ga ribari nahrane, odgega kroz uske vijugave uličice pored zlatara, suvenirnica i crkve do luke koja je prepuna restorana i tu nastavlja da čeka – ručak.

Pored Petrosa „lice“ Mikonosa su i vetrenjače iz 16. veka. Jedna od njih, koja se nalazi u najstarijem delu grada, Kastro, deo je Etnografskog muzeja koji važi za jedan od najboljih u Grčkoj. U muzeju, nekadašnjoj kući kapetana, može se videti kolekcija keramike, materijala i predmeta iz istorije ostrva, ali i preparirani Petros, prva maskota ostrva. Na Mikonosu je bilo 30 vetrenjača u kojima se mlelo brašno, a danas su najpoznatije one koje se nalaze iznad samog grada i neodvojiv su deo svake razglednice i fotografija.Elia plaža je jedna od najvećih plaža na Mikonosu, sa plitkom bistrom vodom, sitnim peskom i pogledom na ostrvo Naxos. Plaža je veoma dobro organizovana ležaljkama, suncobranima i odličnim beach servisom. Zbog svega toga drži visoki nivo, pružajući svoje gostoprimstvo svim onim različitim, a za Mikonos karakterističnim grupama ljudi, a to su: bogati, poznati, gay i obični ljudi. I svako od njih, zna gde može pronaći svoj kutak.

Takodje, ovde se nudi i veliki izbor kafića i restorana, u kojima možete uživati u svom omiljenom piću, ili isprobati ukusne kulinarske specijalitete. Na ovoj plaži postoji veliki izbor sportskih aktivnosti. Ako niste ljubitelj sporta, već više volite da leškarite uz masažu, ovo je pravo mesto za vas…

Jednom rečju ova plaža vam pruža sve, na njoj možete biti od jutra do zalaska sunca, i da vam nikada ne dosadi. Do ove plaže možete doći i malim brodićima, koji kreću sa Plati Gialos plaže. Malo iznad ove plaže nalaze se i dva izuzetna hotela: Royal Mikonian i Imperial.


Exit mobile version