Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

DRAMA NA EVZONIJU Srpski turisti javljaju da im od 10.30 časova NIJE DOZVOLJEN ULAZ U GRČKU iz Severne Makedonije

Izvor: Blic

Pre dve nedelje, tačnije 15. juna, vladao je opšti haos na bugarsko-grčkoj granici kada se nije znalo da li će srpskim turistima biti dozvoljen ulazak u Grčku ili ne. A danas je na pomolu novo ludilo na granicama.Grci su, naime, od danas otvorili širom vrata za turiste koji dolaze drumskim, avionskim ili pomorskim saobraćajem. I otvorili mnoge granične prelaze među kojima i Evzoni, najveći između Grčke i Severne Makedonije.

Srpski turisti su javili da su od ponoći do jutarnjih časova automobili i autobusi iz Srbije bez problema ulazili u Grčku preko Severne Makedonije, preko graničnog prelaza Evzoni, da bi oko 10.30 stigla šokantna vest sa lica mesta.„Važna informacija za Evzoni prelaz. Od pre nekoliko minuta Evzoni prelaz je opet zatvoren za turiste i ne može da se uđu u Grčku preko Evzonija! Molimo Vas da podelite ovu objavu i da javite ako znate nekoga da se uputio preko tog prelaza! Ulazak je moguć samo preko Bugarske i prelaza Promahonas“, objavili su naši turistički radnici iz Grčke

Prema za sada još nezvaničnim informacijama, „policajci i carinici na Evzoniju su oko 10.30 časova dobili dopis iz Atine da se neće dozvoljavati ulaz turistima na ovom graničnom prelazu do 15. jula“.

Seničić: Čekamo od Grka zvanično obaveštenje

– Istina je da je Evzoni danas prepodne zatvoren za srpske turiste. Očekujemo da od grčkih vlasti dobijemo zvanično obaveštenje i objašnjenje – rekao je za „Blic“ Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA), koji se službeno nalazi na Skijatosu.

Kako je dodao, „juče su dobili dopis u kojem je stajalo da će jedino građani Srbije od svih zemalja van EU moći da uđu u Grčku i na prelazu Evzoni“.– U međuvremenu je stigao nekakav dopis koji je dosta nerazumljiv i za same carinike, u kojem se insistira da iz Severne Makedonije u Grčku mogu da uđu samo vlasnici pašosa država EU. Sličnu situaciju smo imali na bugarskoj granici kada je otvorena….

Srpski turisti koji se vraćaju iz Grčke mogu iz ove zemlje na Evzoniju da uđu u Severnu Makedoniju, te tim putem nastave ka Srbiji, ali ne i u suprotnom smeru.

Kako od Evzonija do bugarsko-grčke granice?

Za sve one koji su već stigli do Evzonija, ili se nalaze u njegovoj blizini, prijatelji iz Severne Makedonije savetuju dva najbrža načina da se domognu bugarsko-grčke granice, odnosno prelaza Kulata – Promahonas.

„Možete slobodno preko Makedonije, ali idite od Skoplja na novi auto-put od Miladinovca prema Štipu i Strumici, na granični prelaz Novo Selo ulazite u Bugarsku, pa na Kulata do Grčke kako bi izbegli gužve“, glasi savet iz Severne Makedonije.

A oni koji su već na Evzoniju, treba da se vrate desetak kilometara nazad, pa preko Strumice domognu Bugarske i dalje do prelaza Kulata – Promahonas.

Dakle, svi koji su krenuli, ili se spremaju da krenu put Grčke, ukoliko ne žele da se kockaju, bolje je da idu na sigurnu varijantu i na nešto duži i sporiji put preko Bugarske, odnosno prelaza Kulata-Promahonas.


Exit mobile version