Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Atinska rivijera – Insajderski vodič obalom Atine

Atinska rivijera – Insajderski vodič obalom Atine

Atinska rivijera – Insajderski vodič obalom Atine

Atinska rivijera – Insajderski vodič obalom Atine

Autor Ana Ćasić

Naša draga Ana Ćasić nas je kontaktirala i uz njeno odobrenje delimo sa vama ovaj divi tekst o Atinskoj rivijeri. Veliki pozdrav za Anu!

Nekada sam mislila da je Atina samo prolazna međustanica na putu za ostrva, čija su jedina atrakcija spomenici antike. Onda sam upoznala južna predgrađa moderne Atine, i otkrila zašto vredi produžiti boravak u grčkoj prestonici i nakon divljenja Partenonu i Propilejama.

Gradska obala koja se pruža delom saronskog zaliva je vibrantna mešavina kosmopolitske živosti, prirodnih lepota i azurnih prizora, za koje sam mislila da se mogu pronaći samo na ostrvima.

Bilo od starog dela Atine sa „Monastirakija“ ili „Plake“, ili od glavnog trga „Sintagma“ – javnim prevozom se od centra do obale stiže za pola sata. Zbijenost velegrada tada ustupa mesto otvorenom horizontu i akvamarinskim prizorima.

Celim putem blistave obale vodiće nas Posejdonov bulevar, na kome počinjemo obilazak atinske rivijere pune skrivenih draži.

Paljo Faliro (Παλαιό Φάληρο)

U ovom šarmantnom priobalnom predgrađu je u antičkom dobu bila smeštena prva atinska luka. Danas je ono urbana sredina čiju liniju obale prati živopisni korzo oivičen palmama, savršen za osvežavajuću popodnevnu šetnju na morskom povetarcu. Tu se može odigrati i partija šaha na otvorenom, na uzidanom polju sa figurama veličine zrelih lubenica.


Paljo Faliro Marina Flisvos, foto: Ana Ćasić

Paljo Faliro Marina Flisvos, foto: Ana Ćasić

Paljo Faliro Marina Flisvos, foto: Ana Ćasić
Paljo Faliro ima jedinstvenu atrakciju – ljupku i elegantnu „Flisvos marinu“, posebnu po tome što jedina u Grčkoj ispunjava najviše nautičke standarde i nosi prestižni rejting „pet zlatnih sidara“. Besprekorno uređena, osim što je pristanište za superjahte iz celog sveta, Flisvos marina ima široko šetalište uz more, trendi kafiće i restorane, opuštene kafe-baštice na dokovima i šarmantne radnjice.

Iako ćete van marine videti entuzijaziste koji se kupaju, što se dalje odmiče obalom voda je sve čistija i mogu se naći bolja mesta za kupanje. Paljo Faliro i njegova Flisvos Marina su idealna lokacija za lagani početak dan na grčki način, gde se miris jutarnje kafe meša sa mirisom pučine.


Paljo Faliro Plaža, foto: Ana Ćasić
Alimos (Άλιμος)

U klasično doba riblje seoce na periferiji polisa, Alimos je danas razvijeno predgrađe modernog velegrada.

Kao i Paljo Faliro, i Alimos ima bogatu ponudu hotela koji pružaju nagoveštaj ostrvskog leta u milionskom gradu. Ovde su smeštene prve organizovane plaže, koje su – iako naplaćuju ulaz – uvek krcate. Osim kupanja, njihovim posetiocima su na raspolaganju odbojka na pesku i druge sportske aktivnosti, kantine, restorani i bič barovi.


Alimos plaža. foto: Ana Ćasić
Ovakve plaže su čiste, lepo uređene i imaju svojih pogodnosti, tako da su pravi izbor za aktivne posetioce koji žele dešavanja i sadržaje. Nisu za one koji žele da se opuste jer gusto zbijene ležaljke bruje od temperamenta i vreve.


Alimos Marina, foto: Ana Ćasić
Od centra Atine se skoro proširenom metro linijom do Alimosa sada stiže za dvadesetak bešumnih minuta. A iz njegove marine „Kalamaki Alimos“, koja je jedna od većih u Grčkoj, se možete otisnuti nekim od usidrenih čarter jedrenjaka u pustolovinu plovidbe Egejom.

Eliniko (Ελληνικό)

Oblast u kojoj je bio stari atinski aerodrom, Eliniko već više od decenije čeka preko potreban preobražaj. Ogromne neiskorišćene površine na dah od morske obale godinama iščekuju da se postigne dogovor između aktuelne vlasti, opozicije, stanovnika, raznih organizacija i investitora, čije su uzajamno nepoverenje i sukob interesa zadržavali razvoj ove oblasti.


Eliniko plaža, foto: Ana Ćasić
Tek ove godine se privatizacija uspešno privela kraju, i ukoliko se sve bude odvijalo po ambicioznim planovima, ovde bi trebalo da niknu uređene površine, kompleksi i sadržaji, koji će turističku ponudu Atine podići na novi nivo. Iako Eliniko, koji je takođe dobio svoju metro stanicu, nije uređen kao Paljo Faliro niti šarmantan kao Alimos, samim tim što je na obali ima svojih čari, i ima potencijal da postane atraktivna destinacija. Njegova marina „Agios Kosmas“ je bivši olimpijski centar za jedrenje, koji je ugostio otvaranje jedriličarskih trka na letnjim olimpijskim igrama 2004.

Glifada (Γλυφάδα)

Jedna od najbogatijih atinskih opština, Glifada je omiljena destinacija za sve koji žele da budu viđeni, kao i jedna od glavnih petlji bogatog noćnog života Atine.

Takođe je magnetni pol koji privlači lokalne selebritije i viđene Atinjane. Omiljena aktivnost mondenskog sveta koji se okuplja u Glifadi je neobavezno ćaskanje uz kaficu, ali ne na obali uz pogled na pučinu, već u otmenim kafićima uz diskretno poziranje, sa pogledom na prolaznike i džipove.


Glifada, foto: Ana Ćasić

Glifada, foto: Ana Ćasić
Po širokim, popločanim ulicama između modernih zgrada se mogu pronaći šik butici svih dizajnerskih kuća na glasu, brojni restorani, fast-fudovi, primamljive taverne i koketni lokali. Na obali Glifade, koja većim delom ima slobodan pristup, su neki od najpoznatijih letnjih klubova Atine, kafe-barovi i organizovane plaže. Ovo je mesto koje i danju i noću vrevi od živosti, i ako želite da osetite auru glamura i miris prestiža kao i uzbudljiv noćni život – dođite u Glifadu i nećete biti razočarani.

Vula (Βούλα)

Kako se krećemo naviše Posejdonovim bulevarom, tako se uspinjemo i na lestvici materijalnog statusa. Dok je Glifada omiljena među onima koji žele da vide i da budu viđeni, u priobalnim naseljima koja slede – Vula i Vuljagmeni – su se smestile krupne zverke čije se rezidencije jedva naziru iza živih ograda i visokih borova.


Vula, Atina. Foto: Ana Ćasić

Vula, Atina. Foto: Ana Ćasić
Tihe i široke ulice koje bujaju zelenilom, mirno okruženje, prijatna klima i blizina mora – čine Vulu jednim od najpoželjnijih predgrađa za život u Atini. Za slikovitost se postaralo nenaseljeno stenovito ostrvce „Idrusa“, smešteno prekoputa plaža Vule na razadljini koju dobri plivači lako mogu preplivati, i uživati u privatnom raju.


Vula, Atina. Foto: Ana Ćasić

Vula, Atina. Foto: Ana Ćasić
Na obali Vule ima slobodnih i organizovanih peščanih plaža sa kojih se vijori plava zastava, u kojima kupače dočekuju prozirne i plitke morske vode.

Vuljagmeni (Βουλιαγμένη)

Stigli smo do mesta na kome se linija obale elegantno izvija ka pučini, formirajući svojom nepravilnom putanjom malo poluostrvo puno čari.


Vouliagmeni, foto: Ana Ćasić
Na njemu su ušuškana dva zaliva koja račvaju poluostrvo na dva kraka, na kojima se mogu naći neke od najlepših plaža Atine. Celim predelom dominira gusta borova šuma, koja se tik uz more prostire po brežuljcima ovog magičnog okruženja, i po čijim obodima su smešteni superluks hoteli i zabašurene vile.

U bistrom i svežem moru se možete okupati na nekoj od popularnih i uređenih plaža sa plavom zastavom, ili u nekoj od skrivenih uvala sa ostrvskim šmekom, u kojima se čuje samo prelamanje talasa i šum kotrljajućih kamenčića. Na šetalištu uz žalo se nalaze proslavljeni ali nenametljivi restorani koji serviraju vrhunske specijalitete mora, kao i kafe-bašte u kojima se sa užitkom pijucka savršeno ledeni fredo kapućino. A na klupicama okrenutim moru pod hladom četinara, uvek su dobrodošli usamljeni sanjari i zaljubljeni parovi.


Vuljagmeni, foto: Ana Ćasić

Vuljagmeni, foto: Ana Ćasić
Veličanstven završetak našeg obilaska pruža šetnja u predvečerje uz obalu većeg kraka „Velika kraba“, odakle se može uživati u poslednjim zracima zalazećeg sunca i razlivanju morske modrine u sutonu.

Kao što svaka priča ima dve strane, isto tako i mesta koja smo posetili imaju svojih nedostataka. U ovom tekstu je prikazano sve ono što je lepo i sjajno na obali Atine, a izostavljeni su sivi kontrasti. Zaobišli smo slike nebrige koje svakako postoje; preskočili smo neuređene delove obalskog pojasa čiji prizori nemara ne zaslužuju da pomrače ničije prvo upoznavanje sa živopisnom atinskom linijom obale, za koju verujem da bi se – uz temeljnost, stručnu pažnju i dugoročno planiranje – mogla meriti sa proslavljenim rivijerama Mediterana.

A nastavak ove magične ture – sve do samog juga poluostrva Atike na čijoj se litici nalazi antički hram sa pogledom na dahooduzimajući zalazak sunca – ćemo preduzeti neki drugi put.

* * *

Korisne informacije:

– Cene karti za ulaz na organizovane plaže se u proseku kreću od 5 do 13 evra, sa tim što se vikendom najčešće dodatno naplaćuju ležaljke i suncobrani.

– Pokušajte da za posetu plažama izbegnete vikend, a pogotovo nedelju. Tada cela Atina traži osveženje i spušta se u primorska predgrađa, zbog čega u saobraćaju, na plažama i u lokalima vladaju velike gužve.

– Plava zastava je međunarodni ekološki sertifikat za plaže i marine koje ispunjavaju propisane ekološke i kvalitativne standarde.

Exit mobile version