Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Agia Efimia

Agia Efimia

Agia Efimia

Agia Efimia

Smeštena 7km severno od grada Sami na istočnoj obali Kefalonije, i oko 30 km od Argostolija, Agia Efimia je prelepo ribarsko selo sa malom lukom.Agia Efimia je vrlo popularno stajalište za jahte, koje krstare Jonskim morem. Prepuna je modernih kafića i taverni koje su skoncentrisane u samoj luki. Iz luke kreću mnogi brodići na razne eskurzije oko ostrva.

U ovoj regiji se nalaze mnogobrojne šljunkovite plaže, dok je čuvena Mirtos plaža udaljena od mesta oko 20 minuta vožnje. Samo mesto je izgrađeno oko slikovite luke i ima prelepu plažu. Preko puta se nalazi ostrvo Itaka koje možete posmatrati sa klupa poređanih iza luke. Najveća i najposećenija plaža je Agia Paraskevi koja se nalazi blizu kafića gde možete iznajmiti ležaljke. Ovde se nalaze i mnogobrojne male uvale koje su uglavnom šljunkovite, a posle kratke šetnje ćete naići na plažu Paradiso do koje se spuštate stepenicama.
Agia Efimia je nekada bio vrlo važan trgovinski centar sa prelepim vilama i kućama. Selo je uništeno 1953 u snažnom zemljotresu, a potpuno je obnovljeno od strane Francuza. Agia Efimia je okružen sa dve planine Agia Dinati (1131 metar nadmorske viisne) na jugu i Kalon Oros (oko 900 metara nadmorske visine) na severu.

Grčki špediterski magnat Gerassimos Agoudimos ovde poseduje vrlo elegantnu kuću u centru Agia Efimia koju koristi za letovanje. Agoudimos Lines je čuvena trajektna linija koja povezuje Albaniju, Italiji i Grčku, kao i lokalne linije izmedju mesta Sami i Patrasa u Grčkoj.

Ako krenete prema klancu Pilarinos možete da uživate u oko 20tak malih sela rasutih po padinama Agia Dinati i Kalon Oros. Ovde se nalazi poznati manastir „Panagia sta Temata“ na planini Agia Dinati u kojem se svakog 15 Avgusta održava tradicionalni festival. Seoski festival samog mesta se održava 11 Jula gde se organizuje povorka sa tradicionalnim plesovima.Agia Efimia odiše atmosferom tradicionalong grčkog gostoprimstva, gde je svaki posetilac uvek dobro došao. Ovde ćete naići na odličnu domaću kuhinju iz loklanih taverni, kao i hleb koji se pravi na tradicionalni način u starim pećima. Samo mesto je dobro snabdeveno gde postoje tri supermarketa u blizini luke, mesara, apoteke, pošta, pekare, turistički centar, prodavnice suvenira, restorani, taverne, kafići….Za mlađe posetioce koji su željni noćnog provoda, treba naglasiti da ovo mesto spada u mirnije destinacije gde se provod svodi na večernju šetnju i piće u mirnijim kafićima.Mesto preporučujemo za porodični odmor i sve one koji žele da pobegnu od velikih gužvi.
Exit mobile version