Početna / Istorija Grčke / U sastavu Vizantije

U sastavu Vizantije

U sastavu Vizantije

Prvi car od uključenja Grčke u moćnu Rimsku imperiju Oktavijan Avgust odredio je da u Ahaji bude glavni grad Korint. I tako je u administrativnom pogledu ostalo manje – više sve do cara Dioklecijana, kada je grčka ušla u sastav Vizantije. A Vizantija, ili Istočno rimsko carstvo, nastala je tako što je rimski car Teodosije, ne mogavši uspešno da upravlja ogromnom državom, 395. godine podelio Rimsku imperiju na dva dela. Istočni deo poverio je sinu Arkadiju, a zapadni sinu Honoriju.

Granica između dva carstva išla je od Beograda, Drinom, Drimom i Bojanom, preko Sredozemnog mora, na zaliv Veliki Sirt u Africi.

Istočno rimsko carstvo se s vremenom počelo nazivati i Vizantijom, po istoimenoj prestonici koju je osnovao car Konstantin na mestu nekadašnjeg dorskog grada Bizanta (Istanbul, Konstantinopolj). Taj grad će ostati prestonica Vizantije sve do pada pod tursku vlast 1453. godine. Grčki jezik i kultura su, međutim, odoleli novim upravljačima i održali se iako je ceo društveni život u narednih nekoliko vekova doživljavao opadanje u odnosu na antičku Grčku.

Vizantija je, inače, bila bogatija i gušće naseljena od zapadne polovine Rimske imperije. U njoj su se, pored velikog broja robova i kolona, održali i slobodni seljaci, kao nosioci napredne zemljoradnje. Ropstvo je, u međuvremenu, prevaziđeno i sve više pažnje je poklanjano kolonima. Njih je car Justinijan u svom kodeksu, u stvari zborniku odluka i naredbi rimskih careva, označavao kao jedan od najvažnijih činilaca razvoja društva.

Junstinijan je težio da obnovi nekad moćnu Rimsku Imperiju, pa je u tom cilju vodio ratove sa ranofeudalnim državama na zapadu. Uništio je državu Istočnih Gota i zavladao Italijom, a pobedom nad Vandalima i Vizigotima zagospodario je severnom Afrikom i Španijom. Carstvo je doživelo i veliki kulturni uspon, ali je to bila senka nekadašnje moćne imperije. Odmah posle Justinijanove smrti nastupilo je raspadanje naprslog državnog mehanizma obe polovine Rimske imperije.

Pročitajte...

Venčanje iz snova u Grčkoj

Venčanje iz snova u Grčkoj Grcka je jedna od vodećih destinacija u svetu u vezi …

Grčka

Grčka Izvor: Ministartvo Spoljnih Poslova VIZNI REŽIM Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

14 − 10 =