Početna / Zanimljivosti / U Amfipolisu ipak nije sahranjen Aleksandar Veliki

U Amfipolisu ipak nije sahranjen Aleksandar Veliki

U Amfipolisu ipak nije sahranjen Aleksandar Veliki

 

Kome je podignuta veličanstvena grobnica na severu današnje Grčke?

Peristeri, koja je vođa arheološkog tima, veruje da je struktura sa lukovima, ukrašena skulpturama i podom sa mozaikom „pogrebni spomenik za Hefestiona“.

Makedonski plemić odrastao je sa Aleksandrom i umro u Persiji 324. pre nove ere, godinu dana pre Aleksandara koji je zbog njegove smrti upao u duboku depresiju i naložio da se podigne više spomenika za Hefestiona širom tek osvojenog carstva.

Peristeri kaže da nema dokaza da je Hefestion zaista sahranjen u grobnici u Amfipolisu, istočno od Soluna, čije je iskopavanje uzburkalno javnost i izazvalo spekulacije da bi grobnica mogla da pripada samom Aleksandru koji je živeo od 356-323. pre nove ere.

Drugi arheolog, koji ne učestvuje u iskopavanju, odbacio je tvrdnje Peristerijeve kao „potpuno neosnovane“.

Panajiotis Faklaris, profesor na Solunskom univerzitetu, rekao je AP da grobnica najverovatnije pripada nekom istaknutom građaninu drevnog Amfipolisa.

„Ne postoji istorijska ili naučna osnova za tvrdnje Peristerijeve. Hefestion nije imao nikakvu vezu sa Amfipolisom“, rekao je on.

Otkriće grobnice u Amfipolisu izazvalo je kontroverzu od samog starta.


Foto: AP Photo/Culture Ministry

Drugi stručnjaci kritikovali su Peristerijevu da kopa previše brzo i daje proizvoljna objašnjenja.

U grobnici su pronađene dve mermerne skulpture sfinge i devojke, oslikani friz i ceo spomenik je, kako tvrdi Peristerijeva, „čuvao“ veliki mermerni lav koji je pronađen nekoliko kilometara dalje.

Peristeri nije ponudila nikakvo objašnjenje jedne od najčudnijih stvari pronađenih u grobnici – pet skeleta, uključujući stariju ženu i bebu.

Ona je juče rekla da fragmentarni natpisi povezuju spomenik sa Hefestionom, kao i da je u spomeniku pronađen i novčić iz vremena Aleksandra Makedonskog što potvrđuje da je sagrađen između 325-300. pre nove ere.

Aleksandar je sa svojom vojskom osvojio veliko carstvo koje se prostiralo do današnjeg Pakistana. Antički pisci Hefestiona su smatrali Aleksandrovim alter egom, drugim najmoćnijim čovekom u carstvu.

Kada je Hefestion umro, Aleksandar mu je priredio sahranu dostojnu heroja, proglasio žalost u celom carstvu i kremirao ga u Vavilonu.

Izvor: b92 (Tanjug)

Pročitajte...

Ako ste voleli plažu Egremni…

Ako ste voleli plažu Egremni… Autor: mondo.rs Plaže Egremni u Grčkoj, više nema. Mnogi kažu da …

Rodia beach bar - Bаnаnа plаžа

Pet manje poznatih grčkih ostrva

Pet manje poznatih grčkih ostrva Autor: mondo.rs U Grčkoj ima 6.000 ostrva, od kojih je oko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

7 − 6 =