Početna / Egejska ostrva / Dodekanezi / Symi / Symi – ukratko

Symi – ukratko

Symi – infomacije

Symi (Simi) je jedino grčko ostrvo u čijoj se gradskoj skupštini, pored grčke i kiparske, ponosno vijori i srpska zastava. Na ostrvu ćete videti i srpsku kuću i Muzej Nikole Tesle.Symi se nalazi među južnim ostrvima Dodekaneza, 20 km severno od Rodosa i blizu jugozapadne obale Turske. Pre sto godina bio je jedan od najuspešnijih grčkih ostrva. Taj duh ostrva još i danas je netaknut. Symi je najslikovitija luka Grčke. Na obe strane zaliva strmo se uzdiže fjord s kućicama belih i pastelno žutih fasada, izgrađenim u tradicionalnom ostrvskom stilu. Gialos – pristanišni deo grada, važi za jednog od najlepšeg u Grčkoj. Do vrha sela vas vodi lavirint ulica i 375 mermernih stepenica.Jedna od prvih građevina na koju nailazite prilikom dolaska broda na Symi je Clock Tower, sagrađen 1890. godine. Ovaj toranj poklon je Symiju od porodice Petrides, a predstavlja kopiju londonskog Big Bena, koji ih je toliko impresionirao kada su bili u poseti Engleskoj da su zaželeli isti takav i na Symiju. Pored njega se nalazi statua dečaka pecaroša, koju je napravio vajar sa Symija. Iza sahat kule su zgrade policije i pošte, a nekada su bile privatne kuće, koje su u vreme italijanske okupacije pretvorene u državne kancelarije.

Prateći stepenice ka vrhu, prolazi se pored crkve Lemonitisa i Crkve svetog Nikole, odakle se pruža predivan pogled na donji grad. Na vrhu starog grada je crkva okružena ruinama starog zamka. Tu je nekada bio stari Akropolj, na čijim je ruševinama sagrađeno utvrđenje 1407. godine. Za vreme Drugog svetskog rata Nemci su koristili tu crkvu kao svoje skladište, a digli su je u vazduh pre nego što su napustili Symi, uništivši tako crkvu, veliki deo zamka i oko 200 najbližih kuća.Na ostrvu ima vrlo malo asfaltiranih puteva, a preko stenovitog krajolika ostrva vode makadamski putevi. Popularna plaža namenjena porodicama, do koje možete doći uz aveniju eukaliptusovih stabala nalazi se u zalivu Pedi. Do plaža Agios Nikolaos i Agia Marina voze manji taxi brodići.

 Jedna od najvećih atrakcija, koju obavezno morate posetiti je manastir Moni Tahiarti Mihail Panormiti. U manastiru se nalazi ikona arhanđela Mihaela– zaštitnika ostrva i mornara pa zato nije slučajno da na ovo ostrvo dolaze hodočasnici – mornari iz celog sveta. Po tradiciji možeš zamoliti Sv. Mihaela za uslugu, ali mu moraš i nešto dati zauzvrat. Stoga se u unutrašnjosti crkve nalaze brojni zavetni darovi hodočasnika. Ostrvo obilaze brojni izletnici iz svih delova sveta koji istražuju vrlo šumovitu unutrašnjost ostrva, obilaze brojne kapelice i manastire na ostrvu, te brojne teško dostupne zalive na ostrvu.

Tokom meseca Jula, Avgusta i Septembra na Symiju se održava Internacionalni Festval, gde se održavaju koncerti klasične muzike, narodne muzike iz celog sveta, Grčke muzike i pozorišta svih vrsta.

Dolazak na ostrvo:Brodska veza između Rodosa i Symi-a, funkcioniše dva do tri puta dnevno (cca. 1 sat vožnje), a iz grada Kos vozi trajekt najmanje 1  dnevno (cca. 1,5 sat vožnje)

Symi – mapa
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 4.78 ( 3 votes)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

8 − 3 =