ga('require', 'GTM-WVWQTZF'); 2. korak: Smanjite treperenje stranice Zahvaljujući ovom fragmentu korisnici vide samo sadržaj varijante i treperenje stranice je minimalno. Saznajte više Kopirajte kôd u nastavku
Početna / Jonsko more / Jonska ostrva / Itaka / Stavros (Itaka)
Stavros Itaka Grcka Ithaca Greece

Stavros (Itaka)

Stavros

Ovo živopisno selo se nalazi na severu Itake nekih 16 km od glavnog grada Vati. Stavros (ime na grčkom znači krst) se ušuškao u podnožju brda Neritos na nadmorskoj visini od 110 metara, sa veličanstvenim, panoramskim pogledom na zaliv Polis i susedno ostrvo Kefaloniju. U selu živi oko 300 stalnih stanovnika. Stavros je osnovan u 16 veku od lokalnog stanovništva iz sela Anogi, nakon prestanka piratskih napada koji su ovde bili česti u ranijim epohama.

Od najvažnijih znamenitosti sela su prelepa crkva Sotiris (Spasitelja) koja se nalazi na centralnom trgu, kao i crkve Agia Varvara i Zoodochos Pigi. U centru mesta, u lepo sredjenom parku okružena zelenilom, nalazi se izvajana bista Odiseja. U istom parku se nalazi uradjena maketa nekadašnje Odisejeve kuće.

Stavros Itaka Grcka Ithaca Greece

U katastrofalnom zemljotresu iz 1953, je stradalo najveći broj kuća, a jedna od retkih tradicionalnih, koja je preživela, je Venecijanska kuća Tzovanatos.

Selo raspolaže sa dosta taverni sa lokalnom kuhinjom, apartmanima za izdavanje, marketima, poštom i doktorom. Put iz Stavrosa se spušta u prelepu luku Polis, sa čije leve obale se nalazi pećina Loizos. Pećina je u antička vremena služila kao hram obožavanja Nimfa i Odiseja.

Istraživanjem i iskopavanjem unutrašnjosti pećine pronađeni su razni alati, keramika, predmeti za domaćinstvo, koji se danas čuvaju u Arheološkom muzeju u selu.

Mapa Stavrosa

Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu ovoj destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

Ocena 1-5 Dajte ocenu klikom na zvezdicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × 4 =