Skriveni dragulj Mediterana: Ostrvo koje zovu „grčki Havaji“

Izvor: www.b92.net, Foto: Profimedia

Niko ne zna kako zapravo izgleda raj, ali ako bismo morali da ga opišemo, sigurno je da bismo ga uporedili sa grčkim ostrvom Hrisi. Ako ovog leta nameravate da letujete na Kritu, iskoristite priliku i posetite grčke Havaje.

Svako ima svoju definiciju romantičnog i egzotičnog mesta. Za neke su to mesta na kojima je najlepši zalazak sunca, za druge koliba u dolini ili odmor na reci. Međutim, postoje mesta za koja će i oni koji vole reku i planinu, pa čak i oni koji više vole skijanje od letovanja reći da su očarani. To su ona mesta koja hrane i grle dušu svojom lepotom i energijom. Upravo se to dogodilo svima koji su posetili grčko ostrvo Hrisi.

Foto: Profimedia

Udaljeno je devet nautičkih milja od Jerapetre na Kritu, prava tačkica na karti dugačka tek sedam kilometara, a široka dva. Gotovo da ne postoji manje ostrvo u Grčkoj koje skladišti toliko prirodnih lepota i egzotike. Pravo malo parče raja, koje od milošte nazivaju grčkim Havajima.

Nekada su ga zvali Magareće ostrvo, a istina je da je pravi skriveni, ali i nebrušeni dijamant Grčke – egzotične plaže sa belim i zlatnim peskom, načičkane fragmentima retkih školjki koje ih u nekim delovima boje u ružičasto, i kristalna tirkizna voda koja vam dozvoljava da vidite i najstiniji detalj na dnu mora.

Foto: Profimedia 

Čak je i Đovani Anjeli, italijanski preduzetnik, jedan od osnivača Fijata i direktor Ferarija, bio toliko oduševljen ovim ostrvom da je hteo da ga privatizuje i od njega napravi turistički raj. Srećom, nisu mu dozvolili.

Foto: Profimedia 

Na ostrvu Hrisi ne možete odsedati budući da je potpuno nenaseljeno, a mali bar na plaži i ležaljke su sve što ćete na njemu naći. Do ostrva se pak, može doći brodom od Jerapetre na Kritu, a jednodnevni izlet košta oko 60 evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *