Skopelos

Skopelos

Skopelos ostrvo pripada grupi Severnih Sporada u Egejskom moru i duži niz godina je bio u senci modenskog i popularnog ostrva Skiatos. Danas je to to pravi biser Sporada sa tirkizno čistim morem i prelepim peščanim i šljunkovitim plažama i po našem subjektivnom mišljenju, kvalitetnijom ponudom prirodnih resursa u odnosu na popularni Skiatos.Ostrvo je udaljeno od Skiatosa 7 km, a od susednog prelepog Alonisosa svega 3 km. Ima 67 km dugu peščanu obalu gde se nalaze mnogobrojne mirne uvale sa borovom šumom, idealne za savršen odmor. Ukupna površina je 96km2, koja je uglavnom prekrivena borovom šumom, maslinjacima, vinogradima…

Obala Skopelosa nije mnogo razudjena, osim njenog istočnog dela, gde se smestio glavni grad Skopelos. Do Skopelosa vodi feribot iz grada Skiatos i iz luke Agis Konstantinos.

Na ostrvu se nalaze dve luke Glossa i Skopelos grad. Za razliku od susednog Skiatosa, ovo ostrvo je manje urbanizovano, sa netaknutom prirodom, velikim brojem nestvarnih plaža, koje su uglavnom šljunkovite.Glavni grad Skopelos (Hora) ima prepoznatljivu grčku arhitekturu sa uskim ulicama, koje vode visoko u brdo iznad grada sa prelepim panoramskim pogledom na zaliv i ostrvo Alonisos.

Treba napomeniti da cela oblast Egejskog mora oko Skopelosa i ostrva Alonisos je proglašena za prirodni rezervat, pod zaštitom države. Ovo se pre svega odnosi na mediteransku foku, koja baš živi u ovim krajevima. Takodje ima veliki broj delfina, koji su jako pitomi, i vole da prate turističke brodove. Njih možete videti u jedinstvenom Marina parku.

Grad Skopelos je tipičan mali ostrvski gradić sa mnoštvo prodavnica, taverni, barova, marinom i dobrom noćnom zabavom. U samom gradu živi oko 3500 stanovnika, dok na celom ostrvu ima oko 5000. Kuće su tradicionalno bele boje sa cvetnim vrtovima, ukrašenim terasicama, uskim ulicama. Prozori i balkoni moraju da budu od drveta. Ulice Skopelosa vode do dela grada poznatog kao Kastro (Zamak). Ruševine ove građevine su izgrađene 340 godina p.n.e.od strane Filipa II Makedonskog. Sa njegovih zidina imaćete prelep pogled na ceo zaliv. U gradu postoji muzej folklora i muzej fotografije.Kako doći do Skopelosa:

Skopleos je odlično povezan sa kopnom (grad Volos) preko feribot linija, kao i sa susednim Skiatosom i Alonisosom. Nažalost na ostrvu ne postoji aerodrom, tako da najbliži aerodrom je na ostrvu Skiatos. Vožnja trajaktom od Volosa do Skopelosa traje oko 3 sata.

Najpopularnije plaže: Velanio, Panormos, Stafylos, Milia.

Skopelos je idealno ostrvo za sve turiste koji žele miran, porodični godišnji odmor, daleko od gradske vreve.

Skopelos – mapa
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 4.55 ( 1 votes)

Pročitajte...

Glifoneri plaža, Skopelos

Glifoneri plaža, Skopelos

Glifoneri plaža, Skopelos Foto: Google/Cian O’Halloran Glyfoneri je malena plaža ostrva Skopelos, koja se nalazi …

Limnonari plaža, Skopelos

Limnonari plaža, Skopelos

Limnonari plaža, Skopelos Foto: Google/Tony T Limnonari plaža je božanstvena plaža na udaljenosti od 9,5 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

20 + 20 =