Početna / Severna Grčka / Regija Emacija

Regija Emacija

Regija Emacija

Emacija se nalazi na zapadnom delu centralne prefekture Grčke Makedonije. Glavni grad je Veria i izgrađen na istočnim obroncima planine Vermion. Ovaj grad je drevnog porekla i pojavio se u istorijskim tekstovima oko 5. veka pre nove ere

Prvi ljudski tragovi pronađeni u ovoj oblsti datiraju još iz neolitskog doba. Na mestu sadašnjeg grada Vergina, nekada se nalazio grad Aeges – prestonica. O tome svedoči kraljevska grobnica Vergina.

Nekoliko veoma važnih makedonskih grobnica je takođe pronađeno u oblasti Lefkadion. U istom prostoru posetioci mogu da vide drevnu Aristotelovu Akademiju – Mieza u kojoj je Aristotel podučavao Aleksadra Velikog.

Tokom rimskog perioda područje je cvetalo i Verija je postala verski centar. U 54. g.p.n.e. Apostol Pavle propovedao je u Verii novu hrišćansku veru, gde još uvek možete videti „Podijum“ (mesto sa koga je govorio svoje propovedi i razgovarao sa vernicima).

Tokom vizantijskog perioda područje je cvetalo. Iz tog perioda potiče veliki broj različitih crkava (ima ih 48) u kojima su očuvane neverovatne freske. Mnogi primeri makedonske narodne arhitekture se takođe i dalje čuvaju u ovoj regiji.

Čitava regija je bogata arheološkim lokalitetima, pa zbog toga privlači posetioce iz celog sveta. Emacija je danas oblast sa razvijenom poljoprivredom i industrijskim sektorom.

Kako do regije Emacija

Do Emacije i iz nje možete ići vozom od Soluna do Florine, od Soluna do Atine i dalje gde god želite, auto putem preko Soluna dalje kroz sve oblasti Grčke (auto putevi od medjunarodnog značaja E01, E04 I E04a prolaze kroz ovu prefekturu. Emacija takođe ima i vojni aerodrom.

Klima

Emacija ima mediteransku klimu, što podrazumeva suva topla leta i blagu vlažnu zimu. Pored gore navedenih (Aristitelova škola, grobnice, crkve itd. ) turistička atrakcija su i skijališta, koja su vrlo popularna i vrlo posećena.

Planina Vermio: Neke od znamenitosti ove planine su lokacije Kastania i Panagia Soumela, čuveno svetilište i odmaralište, planinski kamp na Grameni i Agios Nikolaos.

Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: Be the first one !

Pročitajte...

Neohori

Neohori je malo i tiho selo. Nalazi se iznad jezera Plastiras. Naselje je nekada bio prestonica Agrafa …

Kerasia

Kerasia je lepo selo Kerasia je izgrađeno na privilegovanom mestu i ima predivan pogled na reku i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

thirteen + twenty =