Početna / Severna Grčka / Regija Drama

Regija Drama

Regija Drama

Grad Drama је glavni grad istoimenog okruga. Na severozapadu su Istočna Makedonija i Trakija. Na severu se graniči sa Bugarskom, dok na istoku leži prefektura Ksantija, na jugu prefektura Kavala i na zapadu Prefektura Seres.

Kroz ovu regiju protiče reka Nestos, a grad je sa svih strana okružen planinama i to: Rodopi na severu i Menikio Orvilos na zapadu, na jugu Pangeo i Lekani planine na istoku. Ono što posebno odlikuje ovu oblast je razvijena svest o ekologiji, kao i odlična infrastruktura.

Grad Drama je najgušće nasljen u ovoj regiji, pa tako gradsko stanovništvo čini 53% ukupnog stanovništva prefekture Drama, što je inače retko u Grčkoj.

Istorija

Prvi tragovi ljudskog prisustva datiraju od pre više od 30.000 godina i pronađeni su u pećini reke Angitis. U širem području nalaze se iskopine dramskih neolitskih naselja. Regija je prošla kroz vladavinu Tračana, makedonskog kralja, kao i Rimljana kada su bili deo rimske kolonije Julija Augusta.

U 1383.g deli sudbinu ostalih regija Grčke i pada u ruke Otomanskog carstva. Oblast je oslobođena tokom balkanskih ratova 1. jula 1913.

Privreda

Privreda se zasniva na poljoprivredi, stočarstvu i šumskim plodovima, ali i na proizvodnji kamena – mermera. Od posebnog interesa su kulturni događaji kao što su tradicionalni i vrlo popularni festivali filma (kratkog i dugometražnog filma), književni događaji i izložbe.

Grad Drama ima oko 40.000 stanovnika i jedan je od najznačajnijih turističkih gradova severne Grčke. Okružen je parkovima, tržnim centrima, vizantijskim spomenicima, palatama. U ponudi grada su brojne mogućnosti za opuštanje i svi oblici zabave.

Na severu grada nalazi se brdo Korilovos, na nadmorskoj visini od 600 m, idealno mesto za šetnju stazom dugom 4 km kroz šumu, sa prekrasnim pogledom na grad. Vegetacija u prefekturi je bogata vrstama koje su poznate po svojoj retkosti ili su u nekim slučajevima jedinstvene u Grčkoj.  U blizini sela Elatia (72km od grada Drama) nalazi se šuma smrča, koja je jedinstvena u celoj Grčkoj. Ima preko 1000 biljnih vrsta. Ova oblast je podjednako bogata faunom i to naročito u severnom delu prefekture gde žive medvedi, jeleni, srne i divlje koze. Na ovim planinama se nalazi i ski centar Falakro.

Bogati su i kulturni sadržaji tokom godine, pa tako postoji filmski festival, pozorišne svečanosti, karneval, konjske trke.

Postoji dovoljan broj hotela koji su kategorisani za svačiji džep, od dve do 4 zvezdice. Hotel Marianna, Xenia Hotel, Emporiko, Kouros Hotel.

Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: Be the first one !

Pročitajte...

Neohori

Neohori je malo i tiho selo. Nalazi se iznad jezera Plastiras. Naselje je nekada bio prestonica Agrafa …

Kerasia

Kerasia je lepo selo Kerasia je izgrađeno na privilegovanom mestu i ima predivan pogled na reku i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

two × three =