Regija Arta

Regija Arta

Arta je grad u severozapadnoj Grčkoj, u provinciji Epir, sa bogatom istorijom. Ova prefektura je jedan od najmanje plodnih regiona Grčke, pa je zato nešto manje posećena. Ali to nije razlog da vi ne krenete u ovu oblast, upravo zbog toga što nije dovoljno istražena od strane turista. Ako volite nove destinacije ovo je pravo mesto za vas.

Šetnja kroz grad otkriva veliki broj arheoloških lokaliteta i to kako rimske, vizantijske tako i turske spomenike. Najpoznatije obeležje je legendarni kameni most izgrađen u 1602, a prolazi preko reke Arachthos . Polja narandži i maslinjaci su na periferiji grada.

Severno od grada, u divnim selima krije se mnogo uspomena na nemačku okupaciju u Drugom svetskom ratu. Na jugu, iza narandžinih šumaraka , pored Ambracian zaliva i plodne oblasti Logarou i Tsoukalio leži mnogo malih sela, kao što su: Aneza Vigla i Rachi .

Arta je nastala još u doba paleolita. Prva naselja na tom području je osnovana su u 7. veku pre nove ere i naselili su ih korintski doseljenici. Grad je ostao saveznik Korinta i Sparte tokom Peloponeskog rata.

Kao što vidite ima zaista mnogo razloga da posetite ovu oblast. Pored istorijskih spomenika, tu su mesta koja zaslužuju vašu pažnju zbog lepih plaža, arhitetkure i provoda koji možete imati u taveranama sa grčkim kulinarskim specijaltetima.

Voulgarel : Selo na nadmorskoj visini od 740m, sa impresivnim kamenim fontanama i brojnim izvorima.

Crvena Crkva ( Kokini Ekklisia ) se nalazi u blizini sela i vredi je posetiti.

Komboti: Nalazi se 12km od Arta. Ovo selo je jedan od najprosperitetnijih oblasti u regionu, a osnovano je još za vreme turske okupacije Epira.

Najvažnije stvari koje treba uraditi kada dođete u regiju Arta:

Posetite most Arta : Najpoznatiji simbol Arta leži na putu između Arta i Filipiada – Janina. Njegova reputacija potiče ne samo od zbog arhitektonske elegancije koja ga odlikuje, već zbog romantičnih legendi u vezi sa njim. Ovaj most je ovekovečen u brojnim narodnim pesmama i romanima.

Okrug Arta ima mnogo vizantijskih crkava , od kojih su najvažnije:

Agios Vasilis: Mala crkva severozapadno od mosta datira iz 9. veka. Još uvek nije dostupna za turiste u celosti, jer se na polovini prostora ove crvke još uvek rade iskopine. Ima impresivnu kupolu, koja je nesrazmerno visoka u odnosu na ostatak zgrade.

Manastir Kato Panagia (3 km od Arta): Karakterišu ga interesantne freske na fasadi ali i u unutrašnjosti i potiču iz 12. veka.

Agios Dimitrios Katsouris (5 km od Arta): Ovo je takođe vrlo lepa i stara crvka s kupolom, a podignuta je u 10. Veku. Najnoviji sloj fresaka datira iz 17. i 18. veka.

Panagia of Vlaherna: Ovo je jednobrodna bazilika, čiji je svod podignut u 12. veku, a sve važne freske su nastale u 13. veku.

Pored vizantijskih crkava i manastira, pejzaž područja varira od grubog planinskog venca Tzoumerka do spokoja koji pružaju ogromne ravnice Arte.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *