Početna / Severna Grčka / Regija Arta

Regija Arta

Regija Arta

Arta je grad u severozapadnoj Grčkoj, u provinciji Epir, sa bogatom istorijom. Ova prefektura je jedan od najmanje plodnih regiona Grčke, pa je zato nešto manje posećena. Ali to nije razlog da vi ne krenete u ovu oblast, upravo zbog toga što nije dovoljno istražena od strane turista. Ako volite nove destinacije ovo je pravo mesto za vas.

Šetnja kroz grad otkriva veliki broj arheoloških lokaliteta i to kako rimske, vizantijske tako i turske spomenike. Najpoznatije obeležje je legendarni kameni most izgrađen u 1602, a prolazi preko reke Arachthos . Polja narandži i maslinjaci su na periferiji grada.

Severno od grada, u divnim selima krije se mnogo uspomena na nemačku okupaciju u Drugom svetskom ratu. Na jugu, iza narandžinih šumaraka , pored Ambracian zaliva i plodne oblasti Logarou i Tsoukalio leži mnogo malih sela, kao što su: Aneza Vigla i Rachi .

Arta je nastala još u doba paleolita. Prva naselja na tom području je osnovana su u 7. veku pre nove ere i naselili su ih korintski doseljenici. Grad je ostao saveznik Korinta i Sparte tokom Peloponeskog rata.

Kao što vidite ima zaista mnogo razloga da posetite ovu oblast. Pored istorijskih spomenika, tu su mesta koja zaslužuju vašu pažnju zbog lepih plaža, arhitetkure i provoda koji možete imati u taveranama sa grčkim kulinarskim specijaltetima.

Voulgarel : Selo na nadmorskoj visini od 740m, sa impresivnim kamenim fontanama i brojnim izvorima.

Crvena Crkva ( Kokini Ekklisia ) se nalazi u blizini sela i vredi je posetiti.

Komboti: Nalazi se 12km od Arta. Ovo selo je jedan od najprosperitetnijih oblasti u regionu, a osnovano je još za vreme turske okupacije Epira.

Najvažnije stvari koje treba uraditi kada dođete u regiju Arta:

Posetite most Arta : Najpoznatiji simbol Arta leži na putu između Arta i Filipiada – Janina. Njegova reputacija potiče ne samo od zbog arhitektonske elegancije koja ga odlikuje, već zbog romantičnih legendi u vezi sa njim. Ovaj most je ovekovečen u brojnim narodnim pesmama i romanima.

Okrug Arta ima mnogo vizantijskih crkava , od kojih su najvažnije:

Agios Vasilis: Mala crkva severozapadno od mosta datira iz 9. veka. Još uvek nije dostupna za turiste u celosti, jer se na polovini prostora ove crvke još uvek rade iskopine. Ima impresivnu kupolu, koja je nesrazmerno visoka u odnosu na ostatak zgrade.

Manastir Kato Panagia (3 km od Arta): Karakterišu ga interesantne freske na fasadi ali i u unutrašnjosti i potiču iz 12. veka.

Agios Dimitrios Katsouris (5 km od Arta): Ovo je takođe vrlo lepa i stara crvka s kupolom, a podignuta je u 10. Veku. Najnoviji sloj fresaka datira iz 17. i 18. veka.

Panagia of Vlaherna: Ovo je jednobrodna bazilika, čiji je svod podignut u 12. veku, a sve važne freske su nastale u 13. veku.

Pored vizantijskih crkava i manastira, pejzaž područja varira od grubog planinskog venca Tzoumerka do spokoja koji pružaju ogromne ravnice Arte.

 

Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 1 ( 1 votes)

Pročitajte...

Neohori

Neohori je malo i tiho selo. Nalazi se iznad jezera Plastiras. Naselje je nekada bio prestonica Agrafa …

Kerasia

Kerasia je lepo selo Kerasia je izgrađeno na privilegovanom mestu i ima predivan pogled na reku i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

5 × five =