Početna / Putovanje u Grčku / Put do Grčke kroz Bugarsku

Put do Grčke kroz Bugarsku

Put do Grčke kroz Bugarsku

Poslednjih godina sve je više turista iz Srbije koji se odlučuju za letovanje na severnom grčkom primorju, prema granici sa Turskom. Tu se, pored uvek aktuelnog ostrva Tasos, nalaze i prelepa mesta Kavala, Asprovalta, Stavros, Lagos i, poslednjih godina, sve popularniji Aleksandropolis, poznat i pod imenom „Vrata istoka“, budući da predstavlja sponu između Grčke, evropskih zemalja i Male Azije, kao i između Egejskog i Crnog mora. Većina putnika koji se kreću iz Srbije ka pomenutim destinacijama odlučuje se da do Grčke dođe preko Republike Bugarske, pošto se tako do ovih mesta brže stiže. Takođe, ovim putem se lako dolazi i do popularnog Halkidikija i letovališta na ovom poluostrvu u kojima naši ljudi rado borave.

Poređenja radi, navešćemo razlike u kilometraži od centra Beograda (sa Autokomande) do Kavale. Ako, dakle, putujete preko Makedonije, potrebno je da pređete 770 kilometara, dok je put preko Bugarske znatno kraći i iznosi 690 kilometara. Razdaljina do Nea Moudania preko Makedonije iznosi 695, a preko Bugarske 735 kilometara. S druge strane, ako putujete prema Olimpskoj regiji ili dalje prema jugu, svakako vam je bliže da idete preko Makedonije, budući da od Beograda do Paralije ima 670, a preko Bugarske 740 kilometara.

Put do Grčke kroz Bugarsku  – mapa

Od Beograda do bugarske granice

Napomena: cene putarina i stanje na putevima se menjaju svake godine, proverite neposredno pred put cene za tekuću godinu

U glavnom gradu Srbije uključujete se na auto – put A1 i kada dođete do Bubanj Potoka, na naplatnoj rampi uzimate kartončić koji morate pokazati kada se budete isključivali sa ove saobraćajnice, kako biste platili odgovarajuću putarinu. Vozite prema Nišu, a usput možete napraviti kraću pauzu na odmorišu kod Velike Plane, gde se nalaze i uređeni toaleti i čuveni Mek Donald´s restoran. Na ovoj deonici puta ćete naići na 11 benzinskih stanica, a, ukoliko koristite TNG (tečni naftni gas), nemojte brinuti, jer je većina njih snabdevena i ovim gorivom.

Na prvu naplatnu rampu nailazite blizu Gornje Toponice kod Niša, kod motela „Nais“. Tu plaćate 800 RSD (cena za 2017) i, ako vam je potrebno, možete sipati benzin na obližnjoj Jugopetrolovoj pumpi, koja je non – stop otvorena. Ukoliko vam je, međutim, potreban TNG, možete svratiti na pumpu u okviru AMSS-a, koji se nalazi sa leve strane puta. Valjalo bi da napomenemo da se ovde prima samo gotov novac i da ova institucija radi 24 sata dnevno. U mogućnosti su da ponude i sitne popravke vozila i šlep – službu, ali ne bave se izdavanjem međunarodnih dokumenata.

Tri kilometra od naplatne rampe naići ćete na raskrsnicu. Pravo se ide prema Makedoniji i Solunu, a vi skrećete desno, ka Sofiji i Nišu i nakon 17 kilometara videćete skretanje na desno prema Zaječaru, dok vi nastavljate pravo ka Pirotu. Posle samo jednog kilometra završava se auto – put i sada vozite magistralnim putem kroz prelepu Sićevačku klisuru, koja predstavlja deo kanjona reke Nišave. Zbog mnogobrojnih i retkih biljaka koje imaju stanište na ovom jedinstvenom mestu, Sićevačka klisura je pre 16 godina proglašena rezervatom prirode, a zanimljivo je da je ovde jedino prirodno stanište žalfije na području Srbije. Ako vas put vodi kroz ovaj kraj naše zemlje, možete da iskoristite priliku da posetite manastir Svete Bogorodice, sagrađen polovinom 17. veka i crkvu Svete Petke u selu Ostrovica, ali i da probate čuvena vina koja prave žitelji Sićeva i uživate u pogledu na klisuru i Staru planinu od koga zastaje dah. Na ovom putu se nalazi čak 13 tunela i potrebno je da obratite pažnju na ograničenje brzine, koje se kreće od 60 do 80 kilometara na sat.

Pirot
Pirot

Posle tridesetak kilometara videćete skretanje za Belu Palanku, a vi opet nastavljate pravo, prema Sofiji i Pirotu. Prelazite još 9 kilometara i tu je moguće da naiđete na obustave sobraćaja, zbog radova na izgradnji novog auto – puta, ali je vrlo verovatno da će sve biti završeno do početka letnje sezone, te da ćete ovu deonicu proći bez zadržavanja. I dalje vozite dolinom reke Nišave i na 79 kilometara od naplatne rampe u Nišu stižete do Pirota. Nastavljate dalje i posle dvadesetak kilometara dolazite do mesta Željuša, gde se nalazi poslednja benzinska stanica u Srbiji na kojoj možete kupiti TNG. Dva kilometra odatle nalazi se Dimitrovgrad. Ovde vozite vrlo obazrivo, naročito ako je noć, jer često možete naići na pešake koji se kreću pored puta i nisu propisno osvetljeni. Oko 5 kilometara dalje počinje kratka deonica auto – puta i tu se nalazi i poslednja benzinska pumpa u našoj zemlji, na kojoj se ne prodaje TNG. Vozite još jedan kilometar i dolazite do graničnog prelaza Gradina. Od Niša do srpske granice prešli ste 110 kilometara.

Na granici obično nema dužih zadržavanja, a potrebno je da posedujete važeće putne isprave, vozačku i saobraćajnu dozvolu, formular za prijavu udesa, protivpožarni aparat, zdravstveno osiguranje i međunarodno ovlašćenje, ako vozite auto koji nije registrovan na vaše ime.

Napomena: preporučujemo da svratite u Pirot na veoma povoljne i ukusne kolače. Mi svaki put napravimo pauzu, koju iščekujemo sa velikim nestrpljenjem.

Od Beograda do bugarske granice – mapa

Putovanje kroz Bugarsku

I na bugarskom prelazu Kalotina, koji sledeći prolazite, formalnosti se mahom brzo završavaju. Na granici za auto treba da pokažete samo saobraćajnu dozvolu, budući da se ne traži zeleni karton, čime ste uštedeli više od 2000 RSD. Takođe ne morate imati ni međunarodnu vozačku dozvolu. Nemojte zaboraviti da ovde podesite svoje časovnike na sat vremena unapred, pošto Bugarska pripada drugoj vremenskoj zoni. Valuta ove evropske države je lev i 1 evro iznosi 1.94 leva (oznaka je Lv ili BGN). Putarina u Bugarskoj se ne naplaćuje na naplatnim rampama, već je potrebno da na ulasku u zemlju kupite vinjetu (nalepnicu), čime izmirujete svoje obaveze. Odmah posle graničnog prelaza videćete kiosk sa jasno istaknutim natpisom, gde možete kupiti vinjete. Njihova cena je 8 evra, ako važe 7 dana ili 15 evra, ukoliko važe 30 dana. Ovi iznosi su podložni promenama, ali one svakako nisu velike. Plaćanje se vrši isključivo u levima. Vinjete, takođe, možete kupiti i na benzinskim pumpama, gde je moguće plaćanje i u evrima, ali bi za to bilo poželjno da imate novac u metalu i tačan iznos. Kazna za neposedovanje vinjete iznosi 50 evra. Važno je i da znate da su u Bugarskoj obavezna svetla i preko dana, auto sedište za dete mlađe od 3 godine, protivpožarni aparat za svako vozilo, bez obzira da li koristi TNG ili benzin, a cene goriva su uglavnom niže nego u Srbiji ili u Grčkoj. Kazne za nepoštovanje propisa su sledeće: nedostajanje dela opreme – 10 evra, neupaljena svetla – 30 evra, nevezivanje sigurnosnog pojasa – 25 evra, prelazak preko pune linije – 50 evra. Policija samo piše kaznu, a plaćanje se vrši u pošti ili banci. Ukoliko ne izmirite svoja dugovanja, nećete moći da napustite zemlju, budući da postoji centralizovan informacioni sistem.

Nakon prelaska granice vožnju nastavljate magistralnim putem koji je prilično širok i u dobrom stanju. Vodite računa o ograničenju brzine. Radari su često postavljeni kod mesta Dragoman i Slivnica. Posle 25 kilometara počinje auto – put kojim vozite sve do Sofije, glavnog grada Bugarske. Ako imate vremena, posetite ovaj grad, koji se smatra drugom najstarijom prestonicom u Evropi. Možete videti prelep Hram Aleksandra Nevskog, najveću pravoslavnu svetinju na Balkanu, posle Hrama Svetog Save na Vračaru, impozantnu zgradu Narodne biblioteke, spomenik Ćirilu i Metodiju i mnoge druge značajne objekte ili, jednostavno, napraviti pauzu za piće ili obrok u nekom od brojnih restorana nacionalne i internacionalne kuhinje. Ukoliko ne želite da obiđete Sofiju, nakon ulaska u grad, pošto prođete pored „Metroa“ i „Džamba“, na kružnom toku skrećete desno, prateći putokaz Pernik, Kulata. Dalje nastavljate bulevarom, koji je, zapravo, obilaznica oko Sofije, i vozite 2,5 kilometra do još jednog kružnog toka. Ovde pratite isključenje za Pernik, Kulatu i Filipovce. To je, u stvari, uspon na nadvožnjak kojim izlazite na auto – put i pravo idete prema Kulati, graničnom prelazu sa Grčkom. Ovde je dozvoljeno voziti i 130 kilometara na sat, te možete uživati ukoliko ste ljubitelj brze vožnje. Duž auto – puta naići ćete na dve benzinske pumpe, a na jednoj od njih nalazi se i Mek Donald´s restoran.

Posle pedesetak kilometara završava se auto – put, ali se, zahvaljujući sredstvima Evropske Unije, radi nastavak ove saobraćajnice sve do granice sa Grčkom, tako da je moguće da duž puta naiđete na radove. Ovde se isključujete desno prema Kulati, Dupnici i Bobovom Dolu. Nakon 12 kilometara, kod mesta Dupnica, nailazite na širok kolovoz sa 4 trake kojim 27 kilometara vozite do Blagoevgrada, prvog većeg mesta na koje nailazite na ovoj deonici. Iako put ide direktno kroz grad, nema zadržavanja niti usporene vožnje. Posle 12 kilometara, kod mest Simitli, videćete skretanje na levo koje vodi do poznatog bugarskog skijališta Bansko, na padinama Pirin planine, čiji najviši vrh, Vihren, ima 2 918 metara. U blizini je i Rilski manastir, najveći i najpoznatiji pravoslavni manastir u Bugarskoj, koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Rilski manastir
Rilski manastir

Preporučujemo vam da odmorite u Banskom ili Borovetsu, cene su leti veoma pristupačne, a vazduh i priroda fenomenalni. Bugarska kuhinja je veoma bliska našoj, a ugostiteljstvo im je veoma važna i razvijena grana privrede. Veliki broj hotela ima i bazene, saune, objekte za decu i restorane, a žičare koje voze na vrhove planina rade i leti. Možete odmoriti i u Sofiji, Blagoevgradu, Sandanskom ili nekom drugom gradu – svaki ima neku svoju priču da ispriča i ulepša vaš odmor.

Putovanje kroz Bugarsku – mapa

 

Vi nastavljate pravo, prema grčkoj granici i vozite dobrim magistralnim putem sa čestim krivinama i dva duža tunela. Usput vam je na raspolaganju i veći broj benzinskih pumpi. Idete živopisnim predelima, uz reku Strumicu, prolazite pored klisure Kresne, gde možete uživati u prirodnim lepotama. Usput ćete naići i na nekoliko dobrih mesta na kojima možete predahnuti, a prema mišljenju mnogih putnika, najlepše se nalazi otprilike na oko 170 kilometara od bugarske granice, u kanjonu reke Strumice. Ovde imate nekoliko restorana smeštenih iznad same reke, pa možete jesti ili popiti kafu u nekoj od bašti.

Izlazite iz kanjona reke Strumice i na 198. kilometru od ulaska u Bugarsku, kod mesta Sandanski, nailazite na poslednju pumpu u ovoj državi koja prodaje TNG. Na izlasku iz ovog mesta nalazi se restoran „Happy“, smešten uz sam put. Restoran ima veoma dobru ponudu jela i pića, a cene su slične kao u Srbiji. Nakon 18 kilometara dolazite u blizinu mesta Petrič. Ovde ćete, ukoliko još uvek nije završena obilaznica, morati da vozite kroz sam grad, ali nemojte se zbog toga brinuti. Važno je jedino da pratite putokaze za Kulatu i nećete imati problema.

Kulata Bugraska
Kulata Bugraska

Na ovoj deonici možete natočiti gorivo na nekoj od brojnih pumpi koje su smeštene uz put. Moguće je da platite i evrima, ali će vam kusur svakako biti vraćen u levima, a obračun se vrši prema zvaničnom kursu.

Na 245. kilometru od ulaska u Bugarsku stižete na granični prelaz, gde nema nikakve kontrole, jer je, ulaskom Bugarske u Evropsku Uniju, sistem postao jedinstven, pa se sve formalnosti završavaju na grčkoj strani granice. Ovaj drugi punkt je smešten 1 kilometar dalje i tu se uglavnom prolazi bez većih zadržavanja. Pored putnih isprava, za auto vam je potrebna samo saobraćajna dozvola. Zeleni karton ne morate imati.

Put do Grčke kroz Bugarsku – mapa

Putovanje kroz Grčku

Odmah posle ulaska u Grčku počinje novi auto – put koji ide uz reku Strimonas (Strumicu), prema Seresu i Solunu, ali to traje samo 11 kilometara. Nakon toga vozite neravnim kolovozom, ali se do Seresa stiže relativno brzo. Napominjemo da svakako poštujete saobraćajne propise, morate posedovati protivpožarni aparat, sedište za dete, kao i rezervne naočare, ukoliko na vozačkoj dozvoli imate fotografiju sa naočarima. Svetla nisu obavezna u toku dana. Kazne za saobraćajne prekršaje su u Grčkoj izuzetno visoke i kreću se od 40 do čak 700 evra. Policija će vam, ako do toga dođe, samo napisati kaznu, a vi ćete to platiti u banci ili pošti. Dokumenta vam neće biti oduzeta, ali ćete morati da izmirite svoja dugovanja pre no što napustite Grčku.

Na prvu benzinsku stanicu u Grčkoj nailazite na 23 kilometra od granice. Tu je dizel otprilike iste cene kao u Srbiji, benzin je skuplji, a TNG-a nema. Nakon 14 kilometara dolazite do ključne raskrsnice na ovom delu puta. Pravo idete za Dramu, levo za Seres, Asprovaltu, Tasos i Kavalu, a desno prema Solunu. Odavde do obilaznice oko Soluna imate sedamdesetak kilometra.

Ako ste se uputili prema Kavali, koja je od skretanja udaljena stotinak kilometara, vozite klasičnim magistralnim putem, na pojedinim mestima veoma širokim, često bez horizontalne signalizacije. Prvo odvajanje na ovom putu, posle mesta Nea Zihi, pratite ukoliko idete ka Asprovalti, Stavrosu ili Atosu. Ako putujete na Tasos,  u Kavalu ili Aleksandropolis, nastavljate pravo prema Drami i Kavali i nakon 11 kilometara dolazite do novog odvajanja za Kavalu.

Seres Grčka
Seres Grčka

U slučaju da idete prema Atosu i Halkidikiju, kod pomenutog mesta Nea Zihi skrećete desno, prateći putokaz braon boje ka istorijskom lokalitetu Amfipoli. Vozite dobrim i širokim putem i posle 20 kilometara dolazite do raskrsnice. Skrećete desno i uključujete se na magistralni put Drama – Amfipoli. Nakon desetak kilometara doći ćete do kružnog toka i pratite putokaz za Solun i Nea Kerdiliu. Prelazite most preko Strumice i posle prve krivine ugledaćete statuu Lava iz 4. veka pre naše ere, koju bi vredelo pogledati. Zatim ćete proći podvožnjakom ispod auto – puta i tada će se pred vama ukazati cilj vašeg putovanja – divno, plavo Egejsko more. Za desetak minuta bićete u Asprovalti, a zatim prolazite Nea Vrasnu i Stavros i tada ste stigli do početka Halkidikija. Prolazite kroz Olimbias i Stratoni, pravo nastavljate ka Jerisosu i Atosu, a desno preko Halkidikija ka Solunu.

 

Kako stići iz Novog Sada?

Ukoliko krećete na ovaj put iz Novog Sada, možete do Beograda doći uobičajenim auto – putem ili alternativno, starim putem, preko Fruške Gore. Idete, dakle, preko Petrovaradina, Sremskih Karlovaca, Inđije, Stare i Nove Pazove, Batajnice i Zemuna. Tu prelazite novi most „Mihajlo Pupin“, stižete u Kovilovo i na 81. kilometru od Novog Sada uključujete se na Novi pančevački put. Stižete u Pančevo i idete pravo do skretanja za Kovin i Bavanište. Tu skrećete i na samom ulasku u Kovin idete desno i prelazite most preko Dunava. Vozite obilaznicom oko Smedereva i uključujete se na auto – put. Tako ste uštedeli na putarini, pa ćete kod Niša platiti 550 RSD, a preći ćete 10 kilometara manje nego da idete klasičnim putem.

Putovanje kroz Grčku – mapa

Pročitajte...

"NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME" Srpska porodica imala kvar na kolima u Grčkoj i dobila NEOČEKIVANE POMAGAČE

„NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME“ Srpska porodica imala kvar na kolima u Grčkoj i dobila NEOČEKIVANE POMAGAČE

„NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME“ Srpska porodica imala kvar na kolima u …

Poslastičarnice u Pirotu

Svim putnicima koji kreću kolima u Grčku preko Bugarske, savetujemo da naprave pauzu u Pirotu …

6 Komentara

 1. Da li znate kakvo je trenutno stanje na putu kroz Bugarsku do Grcke?
  Da li ima radova i guzvi ili je to zavrseno?

 2. Najnovija informacija, čim se uđe u Grčku, od graničnog prelaza se pređe oko 1km i nailazi se na naplatnu rapmu, a cena putarine je 2,40€ odakle kreće novi auto put, koji nije u potpunosti završen. Plaća se ista cena i prilikom povratka ka graničnom prelazu što ukupno iznosin 4,80€. Ako Vam bue potrebna još neka informacija, slobodno mi se obratite. Srdačan pozdrav!

  • Hvala na informaciji, ukoliko imate još neku, budite slobodni da nam pošaljete. Pozdrav!

   • Evo još jedne informacije koju Vi iz redakcije možda i znate, ali ste verovatno nehotično propustili da je navedete.
    Prilikom putovanja kroz Buarsku ka Grčkoj, vozači treba da budu oprezni prilikom vožnje kroz naseljena mesta kroz koja prolaze. Sobzirom da prema Grčkoj granici skoro ni jedan ležeći policajac nije označen, maltene se ne vide dok im se ne priđe na metar i mnogo su visoki. Sreća moja pa nisam ostao bez trapa, sobzirom da sam vozio 50-ak km/h. U povratku su označeni, ali za svaki slučaj budite oprezni. Srdačan pozdrav od Vašeg Mornara!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

17 − 7 =