Početna / Putovanje u Grčku / Put do Grčke kroz Albaniju

Put do Grčke kroz Albaniju

Put do Grčke kroz Albaniju

Mnogi turisti iz Srbije i Crne Gore odlučuju se za destinacije u Grčkoj koje se nalaze na Jonskom moru. U ovom delu najpopularnije letovalište je, bez ikakve sumnje, Krf, za naše turiste posebno privlačan zbog obližnjeg ostrva Vida, na kome se u Prvom svetskom ratu nalazila bolnica za srpske vojnike koji su prešli preko Albanije, a većina njih je na večni počinak otpremljena upravo u more koje okružuje ostrvo, u takozvanu „plavu grobnicu“. Poslednjih godina u ovom delu Grčke za naše turiste postalo je primamljivo i mesto Sivota, smešteno naspram ostrva Krfa, na putu prema Pargi. Ovde možete uživati u prelepoj prirodi i na, možda, najlepšim plažama u Grčkoj.

Dakle, ukoliko vas put vodi prema pomenutim letovalištima i, uopšte govoreći, ka Jonskom moru, imate mogućnost da birate svoju rutu. Možete slediti uobičajene saobraćajnice, te od Beograda ići preko Niša, Kumanova do grčke granice Evzoni. Odatle idete ka Veriji, levo od Soluna, preko Gravene i Janine do Igumenice. Ovim putem preći ćete 927 kilometara i za putarine izdvojiti oko 20 evra. Druga mogućnost vam je da iz Beograda idete do Podgorice, pa odatle preko Skadra, Drača, Valone i Đirokastre u Albaniji stignete do Janine i Igumenice u Grčkoj. Na ovaj način prelazite 954 kilometra, a za putarinu treba da izdvojite samo 2,4 evra. No, ako biste posle Đirokastre, kod mesta Jorgukat skrenuli desno i u gradu pratili put za Sarandu, 50 kilometara nakon ovog albanskog mesta došli biste na granični prelaz Ćafa Bota ili grčki Sagiada. Ovaj punkt, međutim, radi samo od 6 do 22 časa, ali odatle biste vrlo brzo stigli do Igumenice, a od Beograda biste prešli samo 907 kilometara.

Napomena: mi nismo prošli ovim putem, molimo sve putnike koji su prošli ovom rutom da nam napišu  svoja iskustva.

Ova ruta je posebno interesantna za turiste iz Crne Gore, Zapadne Srbije i BiH

Put do Grčke kroz Albaniju – mapa

Od Crne Gore preko Albanije

U slučaju da se odlučite da do Grčke stignete preko Albanije, očekuje vas jedno zanimljivo putovanje. Polazna tačka vam može biti glavni grad Crne Gore, Podgorica, ili primorski Ulcinj. Putnici iz Srbije mogu iskoristiti ovu priliku da posete razna zanimljiva mesta u ovim gradovima, kao što su ostaci starog grada Duklje, Stara varoš koju čine Sahat kula i tri džamije i crkva Svetog Đorđa u Podgorici ili ulcinjski Stari grad i jednu od najlepših plaža na jadranskoj obali.

Ako ste krenuli iz Podgorice idete obilaznicom, putem prema Tuziju i posle 25 kilometara stižete na granični prelaz Božaj, sa crnogorske, odnosno, Hani i Hotit, sa albanske strane. Put od Tuzija do Skadarskog jezera je bio u prilično lošem stanju, ali, budući da se svuda sprovode radovi na saobraćajnicama, sasvim je moguće da je i ova situacija poboljšana. Posle 4 kilometra od Tuzija izlazi se na dobar magistralni put i stiže se na crnogorski granični prelaz Božaj.

Za vožnju kroz Crnu Goru i prelazak crnogorske granice potrebne su vam važeće lične i putne isprave (još uvek je za državljane Srbije moguć prelazak samo sa ličnom kartom), saobraćajna i vozačka dozvola. Nije potreban zeleni karton, međunarodna vozačka dozvola niti međunarodna dozvola za upravljanje tuđim vozilom, već je dovoljno samo ovlašćenje izdato u tu svrhu i overeno u opštini ili sudu. Ipak, morate imati odgovarajuća dokumenta za maloletna lica kojima ćete dokazati njihov identitet (pasoš, zdravstvena ili đačka knjižica, izvod iz matične knjige rođenih i slično) i pisanu i overenu saglasnost oba roditelja ukoliko dete putuje bez njih.

Za prelazak albanske granice morate, naravno, posedovati važeće lične i putne isprave (građani Crne Gore uglavnom bez problema ulaze u Albaniju samo sa ličnom kartom), saobraćajnu dozvolu, međunarodnu vozačku dozvolu, zeleni karton, kao i overeno međunarodno punomoćje za upravljanje vozilom koje nije registrovano na vaše ime. Treba da posedujete standardnu opremu za auto, a svetla tokom dana ne moraju da budu upaljena. Obavezno je korišćenje sigurnosnih pojaseva i zabranjena upotreba mobilnih telefona u toku vožnje, osim ako imate hands free uređaj. Obratite pažnju na ograničenja brzine, koja su u ovoj zemlji propisana na 50 kilometara na sat u naseljenom mestu, 80 na otvorenom putu, a 110 na auto – putu. Putarina u Albaniji se ne plaća niti se kupuje bilo kakva vinjeta. Valuta je 1 lek, a za 1 evro se dobija 135.6 leka.

Posle prelaska albanske granice, nakon 1,5 kilometra, naići ćete na benzinsku pumpu, a 2 kilometra odatle nalazi se druga benzinska stanica i raskrsnica. Levo je put prema severu i granici sa Crnom Gorom u opštini Plav, a desno pravac prema Kopliku i Skadru (albanski – Škoderu), kojim treba da se zaputite. Vozite plodnom dolinom pored Skadarskog jezera, prolazite kroz mesta Koplik i Grilj i posle pređenih 33 kilometra od granice, ulazite u Skadar, grad koji leži na mestu isteka reke Bojane iz Skadarskog jezera. Ovde se u 19. veku nalazio trgovački centar Balkana, pa su u Skadru u to doba mnoge zemlje imale svoja poslanstva. Danas je to mesto gde skladno žive pravoslavci, katolici i muslimani i gde će vas put odmah navesti na kružni tok. Vozite kroz grad i na sledećem kružnom toku idete levo, pored džamije. Nakon toga, nailazite a još jedan kružni tok i tu se odvajate desno.

Na ovom mestu se put iz Podgorice ukršta sa onim koji do Skadra dolazi iz Ulcinja, preko graničnog prelaza Sukobin, to jest, Murićan, sa albanske strane. Posle 12 kilometara od granice, dolazi se do mosta preko reke Bojane, a zatim se stiže do skadarske tvrđave i ukrštanja sa podgoričkim putem.

Dakle, odakle god da ste do ovog mesta stigli, sada se uključujete na međunarodni put E 762 ili SH 52, koji ide prema Draču (albanski – Durešu). Prolazite kroz mesta Bušat, Leče i Lać i u mestu Kruje dolazite do petlje gde se odvajate prema Draču, prateći prilično jasne oznake. Usput možete videti nekoliko džamija, crkava, ali i bunkera koji datiraju iz vremena Envera Hodže. Nakon pređenog 121 kilometra od granice, kod mesta Vore, posle oko 500 metara dugog mosta, uključujete se na auto – put Tirana – Drač, koji ima oznaku SH 2. Obratite posebnu pažnju na činjenicu da se na albanskim auto – putevima mogu sresti i biciklisti, zaprežna kola i čak stada domaćih životinja. Od uključenja na ovu saobraćajnicu ćete preći još 18 kilometara i stići do petlje u gradu Draču, gde ćete se na drugom isključenju sa desne strane odvojiti na put prema Valoni (albanski – Vlori).

Drač je danas moderan grad i luka na Jadranskom moru. Ovde biste mogli da posetite Stari grad, Trg topova, Spomenik oslobodiocima luke, pravoslavnu ili katoličku crkvu, džamije ili, pak, neki od odlično snabdevenih tržnih centara. Iz dračke luke svakodnevno idu brodovi prema Italiji, a plaža je u ovom gradu peščana, duga 20 kilometara i slična ulcinjskoj. More je relativno plitko i veoma toplo. Putnici koji su boravili u ovom gradu kažu da eventualno parking može biti problem i da je preporuka da se auto tokom noći ne ostavlja bez nadzora, jer može biti na meti lopova.

Od Drača do Valone uglavnom se prostire auto – put, koji ide kroz živopisnu dolinu, prolazeći mesta Arapaj, Škaljnur, Kavaja, Lušnja i jedno od većih mesta u ovom delu Albanije, Fier, gde se nalazi poznato antičko nalazište Apolonija. Nastavljate dalje ka Valoni i na 227. kilometru od granice, pošto prođete mesto Ljevan, isključujete se na put E 853 ili SH 4, koji ide ka Đirokastri, mestu koje je odatle udaljeno stotinak kilometara. Na pomenutom mestu možete i nastaviti pravo, prema Valoni, putem pored mora, ali je vožnja tom saobraćajnicom prilično naporna zbog mnogih krivina i uspona.

Dakle, ako ste se odlučili da skrenete levo prema Đirokastri, vozite prilično dobrim magistralnim putem, kroz mesta Fratar, Ljuljazim, Memaliaj, Tepelena, Maškuljora. Đirokastra se nalazi na padinama Široke planine i to je glavni grad distrikta. Poznata je i pod imenom „kameni grad“, zbog karakterističnog izgleda ovdašnjih starih kuća, čiji su krovovi prekriveni kamenim pločama. Od Đirokastre do granice sa Grčkom imate još samo 20 kilometara. Vozite kroz mesta Ljazarat, Gorandži, Vanister, Terihat, Fraštan i Grapš i dolazite do albanskog graničnog prelaza Kakavia. Zatim sledi grčki prelaz Ktismata. Ovde se formalnosti mahom obavljaju za kratko vreme i sada ulazite u Grčku.

 

Putovanje kroz Grčku

Vozite se magistralom E 853 kroz Kerasovo, Dolianu, Kalpaki, gde se levo odvaja krak puta prema severu, a vi nastavljate pravo, prolazite Aspregeli, Asfaku, Eleosu i stižete u Janinu. Od grčke granice prešli ste 62 kilometra. Janina je, inače, sedište pokraine Epir i cele severozapadne Grčke. U gradu postoje dve bolnice, Univerzitet Epira i Tehnološki institut Epira.

Zanimljivo je i da je ovo mesto poznato u Grčkoj po proizvodnji feta sira. Put vas dalje vodi kroz sam grad, pored aerodroma i Janinskog jezera ili Pamvotide, kroz predgrađa do petlje, udaljene od grada 7 kilometara, u blizini mesta Pedini, gde se uključujete na auto – put. Ako želite da idete ka Krfu, skrenućete desno, u pravcu Tirie, Neraide i Igumenice, dokle ćete morati da pređete još 68 kilometara. Putarina za korišćenje ove saobraćajnice iznosi 2,40 evra.

Ako skrenete levo, kroz Metsovo, Gravenu, Kozani i Veriu, nakon 245 kilometara, stići ćete do Soluna. Ovaj deo puta platićete 8,4 evra.

Putovanje kroz Grčku – mapa

Druga varijanta putovanja

Ako kod Ljevana odlučite da nastavite prema Valoni, očekuje vas auto – put kroz primorje, koji vodi do pred ulazak u grad. Tu je moguće da naiđete na nešto lošiji kolovoz, ukoliko putari do sada nisu preduzeli odgovarajuće korake i popravili saobraćajnicu. Valona je veliki, moderan grad, sa uređenim zelenim površinama i lepim novim zgradama. Ako nastavljate da vozite do Sarande putem pored mora, posle prolaska Valone ponovo se morate uputiti prema planinama. Prolazite mesto Orikum, u kome se nalazi poznato antičko nalazište i krećete se ka planini Cika, na koju se nastavlja planina Gramos. Uspon praktično počinje od mesta Dukat. Najviši planinski prevoj koji ćete proći putujući kroz ovaj deo Albanije iznosi 1047 metara, a tu se nalazi i nacionalni park Liogara.

Nakon uzbudljivog putovanja kroz mesta Dermi, Himare, Ćeparo i Lukove, ugledaćete benzinsku pumpu „BP“ na ulasku u Sarandu. To je najveći i najznačajniji turistički centar u južnoj Albaniji. Grad je smešten na obali Jonskog mora, a većinsko stanovništvo čine Grci. Ako odlučite da nekoliko dana provedete u ovom letovalištu, pre odlaska na željenu destinaciju u Grčkoj, zaista ćete moći da uživate u prijatnoj mediteranskoj klimi i izuzetno čistom i toplom moru. Odavde možete brodićem otići i do Krfa, a bilo bi preporučljivo da obiđete i manastir Agioi Saranda, koji se nalazi u brdima iznad grada, spomenik prirode „Modro oko“, koji čini 18 izvora vode, zamak Lekures, ali i da uživate u specijalitetima lokalnih restorana koji imaju zaista bogatu i raznovrsnu ponudu.

Takođe, možete otići i na jednodnevni izlet u glavni grad Albanije, Tiranu. Kod Sarande se nalazi i raskrsnica koja spaja ovaj put iz Valone sa onim kojim se ide preko Đirokastre. Dakle, odavde možete kroz Mesopotam, Muzine i Grapš, stići do pomenutog graničnog prelaza Kakavia, a imate i mogućnost da kroz mesto Plaka i pored jezera Mursi dođete na granični prelaz Ćafa Bota, odnosno, Sagiada sa grčke strane, odakle vas put vodi dalje u Igumenicu.

Igumenica je, inače, sedište grčkog okruga Tesprotija, u pokrajini Epir, smeštena naspram južnog dela ostrva Krfa. Predstavlja završnicu modernog auto – puta Ignjacija, koji je drugi po važnosti u celoj Grčkoj.

Napomena: mi nismo prošli ovim putem, molimo sve putnike koji su prošli ovom rutom da nam napišu svoja iskustva.

 

Pročitajte...

"NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME" Srpska porodica imala kvar na kolima u Grčkoj i dobila NEOČEKIVANE POMAGAČE

„NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME“ Srpska porodica imala kvar na kolima u Grčkoj i dobila NEOČEKIVANE POMAGAČE

„NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME“ Srpska porodica imala kvar na kolima u …

Poslastičarnice u Pirotu

Svim putnicima koji kreću kolima u Grčku preko Bugarske, savetujemo da naprave pauzu u Pirotu …

15 Komentara

 1. Poštovani, interesuje me vaša procjena, da li je moguće izvesti u jednom „cugu“ put od Sarajeva do Lefkade, ovom „vašom“ rutom? Koliko je sigurno odmarati usput, možda i odspavati negdje pored puta nekih dva-tri sata tokom putovanja? Nisam neka cicija pa da ne želim da plaćam smještaj tokom putovanja, jednostavno mislim da ću izgubiti previše vremena ako budem noćio negdje usput. Hvala unaprijed na odgovoru.

  • Poštovani, nismo išli tom rutom i ne možeo da Va odgovorimo na pitanje. Postavili smo to pitanje svim našim pratiocima na facebook-u i niko nije imao odgovor. Pozivamo one koji čitaju ove komentare da se uključe u diskusiju.

 2. Pozdrav,
  planiram na Krf ove godine kroz Albaniju i ovo su mi veoma korisne informacije. Zamolio bih samo ako znate koja je najbolja opcija za trajekt ka Krfu i kolika je prosječna cijena. Vidio sam da trajekt ide i u neko drugo mjesto na ostrvu Krf a ne samo u grad Krf i da je to dosta povoljnije…imate li nekih iskustava po tom pitanju koja možete podijeliti? Hvala

 3. Poštovani planiramo porodično auto put Podgorica Atina koju nam maršutu predlažete od početka do kraja molom imena gradova , putarinu i vrijeme za koje ćemo stići. Hvala!

  • Poštovani Laki, najbolja putanja Vam je Skadar – Lezhe – Durres – Gjirokaster – ulazite u Grčku – Janjina – Arta – Nafpaktos – Atina. Razdaljina je 917 kilometara, od toga 170 na auto-putevima, putarine nema (bar tako piše), a celo putovanje košta oko 100 evra sa prosečnom potrošnjom automobila i traje oko 17 – 18 sati. Srećan put i javite nam kako ste prošli.

 4. Poštovani, planiram da letujem u Albaniju, mesto Sarnada. Interesuje me put preko Kosova. kako bih izbega ogužve na granici sa makedonijom i grčkom. Hvala.

 5. Cao ,
  planiram put do Skopelosa sada 26.06.2017 ., Tri odrasle osobe I automobile I nikako da shavtim koliko ce nas kostati trajekt u ukupnom zbiru ….neki sajtovi mi daju cenu 59.eur jedan pravac neki pak 30 eur po osobi plus kola ..moze pomoc ?

  • Natasa,ima vise prevoznika na relaciji Volos-Skiatos. U proseku je cena po osobi 25 do 30 eur u jednom pravcu. Za auto je cena oko 50-80 eur u zavisnosti od velicine auta (vece ili manje od 4,25m) Sto matematicki znaci da za manji auto i tri osobe u jednom pravcu treba oko 125 eur. Postoje popusti za povratne karte i ranije rezervacije (oko 15%) Cene se podlozne promenama. Pozdrav i srecan put

 6. Planiram da iz Atine kolima idem u Crnu Goru. Video sam deo puta do Janinskog jezera. Da li je dalje do Atine autoput ili ne i akp je kombinovano koliko ima autoputa a koliko magistrale ?

  • Poštovani Peđa, od Janjine prema Patri put je magistralni i veoma dobar. Na nekim deonicama je autoput, ali je to mali deo puta. Priroda je prelepa, uživaćete u vožnji. Javite nam se sa utiscima. Srećno!

 7. Postovani,
  Od kad sam otkrio Albaniju kao putni pravac ka Grčkoj, zaboravio sam na put preko Srbije i Makedonije.
  Oko 300 km kraca trasa, oko 50€ manje putarine su dovoljan razlog za to.
  No, kad jednom prodjete preko Albanije, shvatite koliko je interesantnije lagano putovanje do Egeja ili Jonskog mora. Jurnjava autoputem gubi svaki smisao.
  Evo samo jednog clanka na mojoj stranici koji objasnjava skoro sve: http://kapetan.biz/index.php/letovanja/116-sarande-sivota-ohrid-septembar-2014
  Nadam se da ce informacije vredeti

  • Poštovani Darko,
   Hvala puno na informacijama. Našim turistima je ovo još uvek nepoznat put. Nadamo se da ce još neko podeliti svoje iskustvo na našem sajtu.
   Svaka čast na putopisu i prelepim fotografijama. Sve najbolje
   mojagrcka.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

13 − 8 =