Početna / Putovanje u Grčku / Priprema za putovanje

Priprema za putovanje

Svaki iskusan putnik je uvek unapred pripremljen za putovanje. Kako bi u potpunosti uživao u svom godišnjem odmoru on unapred sazna sve informacije koje mu mogu biti korisne i opušten krene na put. Ekipa sajta Moja Grčka vam u tome pomaže.


Osnovna priprema podrazumeva prikupljanje informacija o zemlji u koju putujete. Putnici koji se susreću sa Grčkom po prvi put, ovde će pronaći dosta korisnih informacija.

Vremenska zona u Grčkoj – UTC + 2, sat vremena napred u odnosu na Srbiju.
Zvanična valuta u grčkoj je evro i dostupna je u sledećim apoenima: novčanice (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 ) i kovanice (1 i 2 evra, 1,2,5,10, 20 i 50 centi). Plaćanje kreditnim karticama je omogućeno u skoro svim prodavnicama i supermarketima. Konverzija valuta može se izvršiti u menjačnicama, uključujući i menjačnice u hotelima.

Za ulazak u zemlju potrebno je posedovati pasoš, putno zadravstveno osiguranje, važeći voucher i dokaz o dovoljnim novčanim sredstvima (Preporučuje se putnicima, da se o uslovima ulaska u zemlje EU informišu na sajtu Delegacije EU u Srbiji www.europa.rs ili u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju.)

Najveće banke u Grčkoj su pod patronatom države (National Bank of Greece & Emporiki Bank of Greece), kao i privatne (Alpha Bank, Piraeus Bank & Eurobank).


Bakšiš u restoranima, kafeterijama i tavernama je poželjan i iznosi oko 10 % od računa, a često je i uključen u cenu i posebno se iskazuje na računu.

Javni prevoz u Grčkoj je dobro organizovan i prilično jeftin vid transporta. Karte se mogu kupiti na autobuskim stanicama. Taksi u grčkim gradovima je relativno povoljan i lako dostupan i vrlo ga preporučujemo. Za noćne vožnje se obračunava “dvostruka tarifa”.

Za međunarodne razgovore dostupne su telefonske kartice koje se mogu kupiti na trafikama i u prodavnicama. U grčkim hotelima i restoranima možete komunicirati na engleskom, nemačkom i ruskom. U pojedinim regijama (Halkidiki & Pieria) može se čuti i srpski jezik.

Radno vreme u Grčkoj: ponedeljak, sreda, subota od 09:00 do 15:00, utorak, četvrtak, petak od 09:00 do 14:00 & od 17:00 do 20:30.

Veliki tržni centri i supermarketi: od ponedeljka do petka od 09:00 o 20:00, subotom od 09:00 do 18:00.
Banke: Od ponedeljka do petka od 08:00 do 14:00.


Pročitajte...

"NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME" Srpska porodica imala kvar na kolima u Grčkoj i dobila NEOČEKIVANE POMAGAČE

„NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME“ Srpska porodica imala kvar na kolima u Grčkoj i dobila NEOČEKIVANE POMAGAČE

„NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME“ Srpska porodica imala kvar na kolima u …

Poslastičarnice u Pirotu

Svim putnicima koji kreću kolima u Grčku preko Bugarske, savetujemo da naprave pauzu u Pirotu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

eight − five =