Pomorska akademija Hidre

Pomorska akademija Hidre

 

Pomorska akademija Hidre je najstarija škola na svetu i predstavlja živi istorijski i pomorski spomenik, opipljiv izraz pomorskog kontinuiteta.Priča je počela svojim osnivanjem u Hidri 1749. godine na Fakultetu Svetog Vasilija, u istoimenoj crkvi. Godine 1800.  postala je Pomorska škola Hidre na inicijativu starešina ostrva.

U pred-revolucionarnim godinama strani nastavnici iz Italije i Portugala su naučili pomorstvo i strane jezike (italijanski, francuski, španski). Imena italijana Felice i Džozefa Kazerta Kiappe preživela su do današnjeg dana.

Od tada je smeštena u sadašnju zgrade, koja je izgrađena u periodu od 1780. do 1810. godine i pripadala je istorijskoj porodici Tsamados, a kasnije 1920. godine Athanasiosu Koulourasu, koji je poklonio zgradu državi radi nastavljanja rada škole.

Kasnije je, za potrebe škole, bila iznajmljena vila Lazarusa Tsamadosa, visoka građevina iznad škole. Ona pripada Crkvi davanja života fontane u Atini.

Predsedničkim dekretom 9/8-1-1979 škola je namenjena za više tehničko i stručno obrazovanje a Zakonom 2638/98 je unapređena u pomorsku akademiju, u oblik u kome posluje i danas.

Godine 2012, Pomorska akademija Hidre je nagrađena u kategoriji Dostignuća u obrazovanju ili obuci Lojd liste nagrada grčkih brodovlasnika.

Od 1930. godine, škola služi kao državni fakultet i do sada je 3.164 polaznika diplomirao. Danas broji 143 učenika.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *