Početna / Severna Grčka / Olimpska regija / Platamon tvrđava
platamon-tvrdjava-platamon-castle-grcka-greece-www.mojagrcka-27
platamon-tvrdjava-platamon-castle-grcka-greece-www.mojagrcka-27

Platamon tvrđava

Platamon tvrđava

 

Platamon tvrđava je venecijanski dvorac sagradjen izmedju 1204 i 1222 godine. Nalazi se jugostočno od planine Olimp, na strateškom položaju koji kontroliše izlaz iz doline Tempe, kroz koji prolazi magistralni put koji povezuje Makedoniju sa Tesalijom i južnom Grčkom. Sa svojim dižon kulama deluje jako impresivno.

1389 godine su zamak osvojili turci gde su tokom svoje okupacije ojačali zaštitne zidove a 1881 se zamak vraća grcima.

Po nekim istraživanjima smatra se da je na ovom mestu nekada postojao antički grad Heraclio ili Heraklion. Jezgro grada Herakliona još uvek nije nadjeno, ali se pretpostavlja da se nalazi na severozapadnoj strani brda, gde su pronadjeni novčići iz antičkog perioda prilikom poslednjeg iskopavanja. Pogled sa zamka je prelep na okolna mesta Nei Pori i Platamon.

Ulaz u zamak je 2 EUR. Od mesta Platamona do tvrdjave ima oko 3 km. Preporučujemo auto zbog uspona i vrućine.

Mapu možete pogledati OVDE

ikonica-mapaKlikom na ikonicu koja se nalazi u gornjem desnom uglu mape,otvara se prozor sa opcijama promena tipa mape koji želite. Na mestu koje ste tražili, pored naziva stoji link „Directions“. Klikom na taj link otvara se prozor u koji možete uneti destinaciju gde se nalazite, a onda ce vam se prikazati uputstvo kako da dodete do odredišta, kilometraža, potrebno vreme i cena. Sve to možete odštampati ili sacuvati na google nalogu.

Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući putnici znali šta ih očekuje.

User Rating: 3.15 ( 6 votes)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eleven + two =