Plaka

Plaka

Plaka je najstarija četvrt u Atini u kojoj po mišljenju starih Atinjana borave bogovi. Plaka je smeštena u podnožju brda Akropolj i predstavlja centar Atine.Okružena je Agorom, Sintagmom i Trgom Monastiraki. Za Atinjane je Plaka isto što je za Beogradjane Skadarlija i Baš čaršija za Sarajevo. Ovde ćete naći mnogobrojne taverne, noćne klubove, kafanice, prelepe drvorede, crkve, monjumentalne stubove, vergle…Ima pregršt dućana u kojima se mogu kupiti suveniri, tepisi, kožna galanterija, nakit, zlato, srebro…Ovo je pravi istorijski i umetnički kvart. Svaki turista dolazi upravo ovde, pa to grci gledaju da iskoriste što više, sa dosta visokim cenama.

Plaka odiše sa specifičnom arhitekturom: sa starim fasadama zgrada iznad kojih se nalaze male terasice, tipičnom grčkom uskom kaldrmom, slatkim trgovima. U Plaki se nalaze dve istorijske atrakcije Hadrijanova biblioteka i Rimska agora. Iz Plake se stiže na ruševine -Staru Agoru koja datira iz perioda antičke Grčke.Na ulazu u Agoru se nalazi lepo rekonstruisana zgrada Stoa Atikusa sa muzejom i info pultom, kao i odlično očuvan Hefestionov hram.

Uveče su taverne na Plaki prepune, sa puno animatora ispred, ali ima i puno emigranata iz Afrike koji prodaju po ulicama kinesku robu. Treba imati na umu da noćni provod u Atini počinje tek oko ponoći.

Plaka – mapa

 
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući putnici znali šta ih očekuje

User Rating: 5 ( 1 votes)

Pročitajte...

Kanaria beach, Atika

Kanaria beach, Atika Kanaria beach, Atika – mapa

Glyfada beach, Atika

Glyfada beach, Atika Kada smo krenuli na Glifadu, najpoznatiju gradsku plažu Atinjana, bili smo poprilično …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

14 + 3 =