Rodia beach bar - Bаnаnа plаžа
Rodia beach bar - Bаnаnа plаžа

Pet manje poznatih grčkih ostrva

Pet manje poznatih grčkih ostrva

Autor: mondo.rs

U Grčkoj ima 6.000 ostrva, od kojih je oko 300 naseljenih. Zašto biste se onda držali samo onih na koje „svi“ idu?

Mikonos i Santorini su sjajni, ali postoje brojna ostrva koja nisu na „utabanoj turističkoj ruti“, jednako su lepa ili možda lepša.

1. Milos

Ostrvo Milos pripada ostrvu Kiklada, a od poznatijih ostvar iz ove grupe su Santorini i Mikonos. Milos je najbliže luki Pirej, reč je o vulkanskom ostrvu koje nudi neke od najboljih plaža u Grčkoj. Do njega se lako avionom ili brodom iz Atine. To je odlična destinacija i za parove jer mnogi Grci baš ovde dolaze na medeni mesec.

Milos ima oko 5.000 stanovnika, a bogato je vulkanskim stenama i mineralima.

Ako posetite ovo ostrvo, iskoristite priliku da obiđete arheološki muzej u Plaki, katakombe i drevno pozorište u Tripitiju, jednoj od osam oblasti ostrva Milos, Kleftiko pećine (koje možete posetiti samo lokalnim čamcima)…

Za avanturiste, zanimljiva je i Tsigrado plaža, do koje se može stići konopcem.

Izvor: YouTube/Be Web Factory

2. Koufonisia

Ostrvo Koufonisia koje je manje poznato našim turistima, nalazi se u sredštu grupe ostrva Kiklada. Tamo nećete naći luksuzne hotele, a ne očekujte ni bogat noćni život. Umesto toga, očekujte netaknutu prirodu, čiste plaže, lokalne žurke, festivale (kojih se najviše održava u avgustu) i neverovatne pejzaže.

Na ovom ostrvu nema aerodroma, pa ćete iz Pireja morati da dođete brodom, ili da idete avionom do ostrhva Naksos, a onda da se prevezete trajektom.

Da budemo precizni, Koufonisia se sastoji od tri mala ostrva: Gornja Koufonisia koji ima oko 300 stanovnika, Kato ili Donja Koufonisia na kojoj se nalazi tek nekoliko zgrada i Keros koji nije dostupan za posetioce i predstavlja zaštićeno arheološko područje.

Smeštaj možete da nađete samo u Gornjoj Koufonisiji, ali su dostupni dnevni izleti u Kato. Automobil vam neće trebati, možete da iznajmite bicikl (ovo je jedno od najravnijih grčkih ostrva) i da tako stignete do plaža Italida i Pori sa kristalnom čistom vodom.

Izvor: YouTube/Rolf Hoeyang

3. Elafonisos

Nazivaju ga rajskim ostrvom Peloponeza, ali i „grčkim Maldivima“. U njemu se nalazi nastariji poznati potopljeni grad Pavlopetri, na četiri metra ispod vode, te je idealno za one koji vole da rone.

Tu se nalazi i plaža Simos, jedna od omiljenih destinacija za ljubitelje dobre fotografije, sa kristalno čistom vodom i mekim belim peskom. Plaža Simos je podeljena na dva dela, a granica između njih je maleni peščani bar.

Ostrvo je prilično tiho – na njemu živi samo 600 ljudi, pa možete da očekujete da se stvarno odmorite i sprijateljite sa lokalnim stanovništvom.

Izvor: YouTube/John Menicou

4. Hidra

Ostrvo Hidra se nalazi u Argosaronovom zalivu i do njega se stiže za dva sata brodom iz Atine. Veoma je autentično jer je sačuvalo originalni izgled arhitekture. Razlikuje se od ostalih ostrva Kiklada, tako da ne očekujte bele kuće sa plavim vratima i predelima.

U glavnom gradu koji i zauzima većinu ostrva, automobili su zabranjeni, pa ćete svuda morati pešaka, čamcem ili na magarcu.

Plaže su uglavnom male i mirne, a i mnoge poznate ličnosti ovde imaju kuće. Ostrvo Hidra je postalo popularno nakon snimanja filma „Boy on a Dolphin“ u kojem je glumila Sofija Loren, a koji je snimljen ovde.

Izvor: YouTube/AbouTravel.

5. Paros

Nalazi se severno od Santorinija, u centralnom delu grupe ostrva Kiklada. Glavni grad ostrva je Parikia, i u njemu se nalazi dosta pabova, barova i diskoteka, zbog čega je idealna destinacija za mlade koji vole takav provod.

Popularna odmarališta na tom ostrvu su moderna, ali su zato sela zadržala rustični izgled. Ovde možete videti i skrivene manastire, a najveća i najznačajnija svetinja je crkva sa stotinu vrata.

Izvor: YouTube/Swiss Travel Channel

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *