Pella

Pella

 

Opšte informacije

Edessa je drevni grad od 25.000 stanovnika u centralnoj Grčkoj Makedoniji, glavni grad prefekture Pella. Ova oblast je poznata po svojim brojnim vodopadima i bujnoj vegetaciji.

Ali, Edessa je praktično nepoznata turistima. Ipak, sa sigrunošću vam možemo reći da je grad jedan od najlepših gradova u Grčkoj. Neobično je da u gradu postoji mnogo malih vodopada, kao i jedan veliki vodopad, koji je glavna atrakcija. Grad se nalazi na obodu ogromne ravnice sa obradivim zemljištem . Ova ravnica se prostire sve do Soluna.

Istorija Pella

Edessa je postojao još u doba praistorije. Arheološki ostaci koji su otkriveni neposredno uz savremeno deo grada govore da je grad postojao još 814 pne u vreme Makedonskog kraljevstva.

Međutim, kako su ovim predelima prolazile brojne vojne sile, ni ovaj deo Grčke nije izbegao tu sudbinu. Pa tako postoje drevni istorijski tragovi o vladavini Rimljana, Slovena, Krstaša, Osmanlija.

Poslednji vladari – Turci su pobeđeni posle 500 godina 1912.g. i odtada se razvija i prerasta u veliki industrijski centar. Postojale su 4 velike fabarike tekstila koje su koristile energiju vodopada.

Veliki deo stanovništva se bavio proizvodnjom svile, što je omogućavalo blagostanje.

Tokom Drugog svetskog rata, grad je pretrpeo odmazdu, pa su ga nacisti zapalili. Polovina grada, uključujući i katedrale, škole je uništena i na hiljade ljudi je ostalo bez krova nad glavom. U narednim decenijama, industrijski rast je u potpunosti bio zaustavljen. I imigracija zaustavljena. Uz ovako burnu istoriju i prirodne lepote, svakako imate dosta razloga da dođete i uživate u lepotama ove oblasti, kulturnim spomenicima i naravno kulinarstvu.Mnogo mesta za odmor, provod i relaksaciju. Kako doći do Pella Bus: Od glavne autobuske stanice, postoje svakodnevni autobusi do Soluna, Atine, Florine i Kastorije Voz:Postoji nekoliko vozova dnevno na relaciji Solun – Kozani / Florina, Atina.

Aerodrom: Arnissa

Jezera:Agra, Vegoritis

Planine: Tzena, Voras

Reka: Mogdenitsas

 

Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: Be the first one !

Pročitajte...

Neohori

Neohori je malo i tiho selo. Nalazi se iznad jezera Plastiras. Naselje je nekada bio prestonica Agrafa …

Kerasia

Kerasia je lepo selo Kerasia je izgrađeno na privilegovanom mestu i ima predivan pogled na reku i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

1 × four =