Paxos

Paxos

Foto: http://angelastudiospaxos.comNa oko 15 km južno od ostrva Krf nalazi se grupa jonskih ostrva. Najmanje među njima je Paxos (Paksos) ili Paksi (grč. Παξοί). Ostrvo Paksi sa obližnjim ostrvcem Antipaksi (poznato po svojim vinima i dvema najlepšim peščanim plažama u Jonskom moru) i manjim hridima čini zasebnu opštinu u okviru okruga Krf. Dugo je oko 8 km i široko oko 4 km, ukupne površine 25 km², sa oko 2.000 žitelja. Glavni grad je Pakoi, a sedište opštine, je Gajos, u kome živi najveći deo stanovništva.

Prema grčkoj mitologiji, Posejdon je stvorio ovo ostrvo udarivši Krf svojim trozupcem, kako bi on i supruga  Amfitritamogli imati malo mira i tišine. Iako je verovatno naseljeno još od vremena praistorije, tradicionalno se veruje da su Feničani bili prvi koji su naselili ostrvo. Smatra se da naziv potiče iz Paksa, što na grčkom znači trapezni.

Od II veka pre nove ere ostrvom su vladali Rimljani, a tokom vizantijskog perioda i srednjeg veka bio je stalna meta pirata. Nakon raznih vladara i Krstaša, krajem XIV veka ostrvo osvajaju Mlečani. Tokom Napoleonovih ratova, Jonska ostrva su uzeli Francuzi i Rusko-Turski savez. Godine 1815, Velika Britanija je uspostavila Jonsku uniju, a 1864, zajedno sa ostatkom Heptaneza odnosno “sedam ostrva” (tradicionalan grčki naziv za ovu grupu ostrva), Paksos je ustupljen Grčkoj.Zapadnom obalom ostrva dominiraju strme bele litice boje krede koje su u velikoj meri erodirale na nivou mora, s brojnim “Blue Caves” lukama, koje se mogu istražiti na izletima organizovanim iz Gajosa. Veći deo atraktivnog pejzaža je još uvek prekriven maslinjacima. Oni se protežu od Lakke, luke na severu, preko Magaziedo Gajosa, glavnog grada. Sredinom šezdesetih godina XX veka pravljenje maslinovog ulja, proizvodnja sapuna i ribolov ustupili su mesto turizmu kao glavnoj grani industrije, što je dovelo do građevinskog buma, koji je u velikoj meri promenio obalu oko Gajosa. Trajekti i hidrogliseri svakodnevno prevoze putnike do Kerkire (Krf), a kopnom u Pargu. Izleti u Albaniju (Saranda i veličanstveno grčko-rimsko naselje Butrint) takođe se mogu organizovati u dogovoru s lokalnim vlasnicima hidroglisera.

Prisustvo poznatih stanovnika (Odri Gud: bivši komandant baze Ujedinjenih nacija za izbeglice u Epiru nakon grčkog građanskog rata; pokojni glumac Piter Bull: autor “To nije sve grčki za mene” i glumica Susana Jork: poznata po ulozi Džejn Er u istoimenom filmu) i činjenica da su neki članovi porodice Agneli (suosnivači kompanije FIAT) izgradili veličanstvenu kuću za odmor sa vestačkom srednjovekovnom kulom na malom ostrvu (Kaltonisi) u blizini najjužnije tačke („pete“) na Paksosu, u blizini popularne plaže od Mongonissi, doprinelo je razvoju priobalnog područja, pa je Pakos sada postao jedan od najskupljih delova Grčke. Jedan od pejsaža Logosa (malo ribarsko selo na istočnoj obali i najmanja luka Paksosa), takozvani “Manor House” je 2006. godine prodat za  1.6 miliona €.

Paxos je deo evropske mreže „Kulturno selo Evrope”, koje je domaćin godišnjeg festivala klasične muzike. Festival okuplja neke od najboljih evropskih mladih izvođača. Obično se održava krajem avgusta/početkom septembra. Koncerti se obično održavaju, u sada napuštenoj školi, u Longosu.Do ostrva se može stići brzim hidrogliserima i trajektima od Grčke luke Igumenica (1,5 sat), hidrogliserima sa Krfa (1 sat) i iz Barija i Brindizija (4 sata). Nema aerodrom, ali je postojala luka za hidroavione sve do kraja 2009, od kada ova usluga nije više u funkciji.

Iako su kiše brojne na Paki, sastav tla sprečava zadržavanje vode. Iz tog razloga ljudi su isklesali stenu i izgradili kamene cisterne koje služe kao bunari za skladištenje vode.

Izvori tople vode  u Paki su poznati od davnina. Izviru iz zemlje i ulivaju se u more. Većina njih je bogata sulfidima i koriste se u bazenima zbog svoje lekovitosti, naročito kod reumatskih i kožnih oboljenja. Najvažniji termalni izvori su: Ozias, Džon i Glifada.

Jedna od karakteristika ovog ostrva je njegova topografija. Dok je istočna obala prilično ravna, zapadna je izuzetno strma, sa vertikalnim liticama, pećinama i morskim lukovima. Jedna od značajnih pećina nalazi se ispod naselja Vasilatika u kojoj je podmornica Papanikolis bila skrivena tokom Drugog svetskog rata. Bez obzira na to da li ste došli sa ostrva, ili brodom, na zapadnoj strani ostrva mnoge lepe plaže čekaju da ih otkrijete.

ZAJEDNICE I NASELJA PAKSOSA

Trg Gajos, Gajos: južni deo luke, Gajos (sedište), Antipaksosa (obližnje ostrvo), Mogonisi (obližnje ostrvo), Nisaki ili Panagia (obližnje ostrvo), Katsonisi (obližnje ostrvo), Apergatika, Argiratika, Aronatika, Dalietatika, Gramatikeika, Lakka (drugo po veličini naselje), Longos ili Loggos (treće najveće naselje), Magazia, Makratika, Ozias, Platanos (ili Fontana / Fountana), Porto Longos, Velianitatika (ili Veliantatika), Vlachopoulatika, Zenebissatika.

Paxos – mapa
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 3.42 ( 5 votes)

Pročitajte...

Monodendri plaža (ostrvo Paxi)

Foto: http://paxos-map.com Monodendri Plaža: Monodendri je divna uvala, 9 km severno od Gajosa. Okružena je bujnim …

Plaža Logos (ostrvo Paxi)

Plaža Logos Foto: www.pinterest.com/Getty/Lonely Planet via The Guardian Plaža Logos: jedna od najmanjih i najživopisnijih plaža …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

5 × four =