Parga

Parga

Parga je malo kosmopolitsko letovalište na Jonskom moru, koje postaje poslednjih godina sve popularnija turistička destinacija, pogotovo od kada je izgrađen auto-put koji spaja Jonsku obalu sa Vardarskom dolinom.Parga se nalazi između Igumenice i Preveze. Smeštena je u zalivu prepunim sa ostrvcima i ostenjacima koji izviruju iz vode. Parga ima malu luku, koja se produžuje u gradsku plažu duž koje se celom dužinom prostire šetalište sa bezbrojnim tavernama, baštama, prodavnicama i poslastičarnicama.

Parga je prelep gradić koji je kombinacija venecijanske i tradicionalne grčke arhitekture sa uskim, krivudavim ulicama, malim trgovima i bezbrojnim crkvicama.

Prvi put u istoriji se pojavljuje u 14. veku pre n.e. kada je na ovim prostorima vladala Mikena. Nakon antičke Grčke, na ove prostore dolaze Rimljani, pa zatim Vizantija do početka 15. veka, kada Venecija preuzima dominaciju nad ovoim delom mediterana. Krajem 18. veka slede nemirna vremena i borba ta prevlast između Mletaka, Engleza, Francuza, Rusa da bi 1817 godine Turci od Engleza kupili Pargu a lokalno stanovništvo beži na Krf koji nikada nije pao u turske ruke. Tek posle Balkanskih ratova Parga je bila oslobođena od Turske vlasti i obnovljena.Stara venecijanska tvrdjav (datira iz XIV veka) razdvaja centar Parge od Valtos plaže. Sa tvrđave imate prelep pogled na grad, luku i mala ostrva Parge, i okolne plaže.

Stari grad Parge je stvarno jedinstven. Zakonom je uređeno da sve kućice u starom delu moraju biti okrečene u žutu ili crvenu boju, a u tom delu mesta nije dozvoljeno da se podiže više spratova.

Parga nudi vrlo bogat noćni život u mnogobrojnim kafićima, tavernama, restoranima, pabovima…Nakon večere obavezan je odlazak do nekog od lokalnih kafea sa pogledom na luku.

Plaže Parge:

Parga ima dve gradske plaže: Krioneri koja je glavna gradska peščana plaža u centru grada a svega nekoliko minuta hoda nalazi se druga plaža -Piso Krioneri, koja je mala zaklonjena šljunkovito-kamenita plaža.

Sa severne strane Parge se nalaze dve peščane plaže Valtos i plaža Lihnos. Do Valtosa se stiže za desetak minuta laganog hoda putem pored tvrdjave. Plaža Valtos je dobro uređena, sa ležaljkama, suncobranima, tuševima, sportovima na vodi i brojnim tavernama. Za one koji ne žele da pešače do Valtosa svakodnevno plove i brodići iz Parge.

Druga peščana plaža Lihnos je udaljena je oko 4km od centra Parge i do nje je moguće stići peške puteljkom koji vodi preko brda kroz maslinjak i šetnja traje oko 50-60 minuta. Lihnos se nalazi u lepom i mirnom zalivu. Okružena je hotelima i aparmanima, ponekom tavernom i auto kampom. I do plaže Lihnos se može stići brodićem koji polazi iz luke u Pargi ili kolima jer postoji asfaltni put do plaže.Izleti iz Parge:

Preko puta Parge nalaze se mala ostrva Paxos i Antipaxos do kojih lokalne turističke agencije svakodnevo organizuju ekskurzije.

Iz Luke Parge se mogu obići i ostala Jonska ostrva Krf, Lefkada, Zakintos i Kefalonija.

Od arheoloških lokaliteta za preporuku je odlazak do Nektomantia, drevnog svetilišta posvećenog Hadu, bogu podzemnog sveta.

Neizostavan je odlazak do reke Aheron, mitološke reke Stix kojom su prevođene duše umrlih u podzemni svet. Prelepa priroda, kristalno bistra voda i izvori pitke vode nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Parga – mapa
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući putnici znali šta ih očekuje.

User Rating: 4.04 ( 6 votes)

Pročitajte...

Sarakiniko plaža

Sarakiniko plaža Foto: www.flickr.com/photos/siradavis Sarakiniko plaža se nalazi 19 km od Parge, i spada u jednu …

Krioneri plaža

Krioneri plaža Foto: https://villacoralli.com Krioneri je glavna gradska i peščana plaža u centru grada a svega …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

11 − 11 =