Paralija Pieria

Paralija

Paralija

Foto: Wikipedia

Paralija se nalazi u podnožju planine Olimp i jedno je od najpopularnijih letovališta oblasti Pieria. Na oko 60 kilometara od Paralije nalazi se Solun. Pored Olimpa i Egejskog mora koji zapljuskuje peščane plaže, Paralija poseduje i druge adute. Poznata je po barovima, noćnim klubovima, restoranima, hotelima i tavernama, zbog čega privlači veliki broj mladih ljudi željnih provoda, ali treba napomenuti da je ovde dobar šoping zagarantovan.Veliki broj prodavnica koje pružaju odličan izbor nakita, kože, tekstila, zadovoljiće svačiji ukus. Zbog blizine Olimpa, klima je ovde idealna, jer pored vrelog i toplog vazduha koji je karakterističan za mora, u Paraliji uvek duva vetrić koji prijatno rashlađuje.

Postoji veliki broj organizovanih ekskurzija i izleta koje možete iskoristiti i videti razne stvari vezane za kulturno-istorijsku tradiciju Grčke, među kojima se ističu Olimp, Manastir Meteori itd.

Paralia – plaža

Jedinstvena prilika posetilaca Pijerie je ta što se za kratko vreme sa plave obale mogu naći na padinama Olimpa. Šetnja stazama i nezaboravna slika sa vrhova Olimpa svakako će biti jedno jeditsveno iskustvo.

Lokacija: Paralija se nalazi na 70km od Soluna odnosno, 7 km od gradića Katerini, trgovačkog centra ove regije. Od Beograda je udaljena oko 660 km. Ukupna vožnja sa pauzima, auto putem kroz Makedoniju traje oko 7 -8 sati. Iz Paralije do Soluna imate oko 50 minuta vožnje.

Paraliju karakterišu je dugačke peščane plaže sa puno sadržaja, ogroman broj kafića i restorana i veoma bogat noćni život. U centru grada plaža je uža, dok se na izlazima iz mesta plaža širi, gde je manja gužva.
Glavni trg sa crkvom na plaži je centar mesta i uglavnom se uzima kao orijentir za sve ostale objekte i razdaljine.

Ono što karakteriše mesto je veliki broj prodavnica krzna i kožne galanterije koje nude svoju robu po vrlo povoljnim cenama. Ostale prodavnice suvenira,taverne, giros, poslastičarnice, mozete naći na svakom koraku.
Paralija ima dosta diskoteka, kafića, noćni život je dosta bogat. Zbog toga je vrlo popularna kod mlađe populacije. Za sve koji žele mirniji odmor, sa manje gužve, Paralija nije dobar izbor.

Celu Olimpsku regiju karakterišu sudar banjske i mediteranske klime, toplo more, prijatne noći, što je osnovni uslov za prijatan odmor. Noćni život i šoping

Paralija je top destinacija među srpskom omladinom zbog izuzetno bogatog noćnog života. Iako se na plažama stalno organizuju žurke na pesku, noćni život je poprilično dinamičan. Paralija je čuvena po svojim diskotekama, gde ulaz košta oko 5-8 eur. Postoje večeri kada je ulaz za žene besplatan. Najpoznatije diskoteke su „Event“i „Kaza la note“ koje su vrlo prostrane i popularne i gde se organizuju često takmičenja u „miss mokre majice“. Naši turisti najviše vole da svraćaju u „Omilos“ gde se mahom pušta naša muzika.

Paralija ima mnogo restorana i taverni. U proseku večera košta do 15 eur po osobi, gde možete poručiti grčke i morske specijalitete i konzumirati grčko domaće vino. Fast food restorana ima na svakom koraku, a čuvena pita giros košta 2,5 eur. Kolači u poslastičarnicama koštaju od 1,5 eur do 5 eur.

Prodavnice rade do kasno u noć, gde možete kupiti najraznovrsnije stvari kao što su koža, bunde, zlato, tekstil, suveniri…po vrlo niskim cenama. U mnogim prodavnicama rade naši ljudi, tako da ćete se osećati kao da ste u Srbiji. Cenkanje prilikom kupovine bundi, zlata i predmeta od kože se podrazumeva, i često možete proći vrlo jeftino.Izleti:
– obilazak i šoping u Solunu i waterland
– poseta Meteorima
– grčko veče
– ekskurzija do Skiatosa
– ekskurzija do Atine
– treking do Olimpa i Litohora
– krstarenje Solunskim zalivom

Udaljenost od Paralije:

Atina 440 km

Solun 70 km

Meteori 175 km

Larisa 90 kmAtos 135 km

Dion 20 km

Planina Olimp 25 km

Igumenica 390 km

Evzoni granica 110 km

Paralia – mapa
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući putnici znali šta ih očekuje.

User Rating: 3.4 ( 4 votes)

Pročitajte...

Katerini

Katerini Grad Katerini je prestonica oblasti Pierije, koji se nalazi na jugozapadu periferije Središnje Makedonije …

Paralia Panteleimonas

Paralia Panteleimonas  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

ten − five =