Panagia

Panagia

Panagia je grčko tradicionalno selo na Tasosu, koje se nalazi na 300 m nadmorske visine u blizini plaže Golden Beach koja je udaljena oko 4 km. Karakteriše je svež planinski vazduh, mir i tišina. Za samo par minuta ste na obali mora, tako da čak i u ovom selu postoji privatni i hotelski smeštaj.U Panagiji se nalaze kafići, tradicionalne taverne, prodavnice sa domaćim proizvodima, poslastičarnica, pošta, apoteka… Glavna atrakcija u selu je crkva Vaznesenja device Marije i trg koje se zove “Tri izvora”. Kroz celu Panagiju protiče voda sa tri izvora, koja je uvek hladna i čista, s obzirom da se sliva iz srca najvišeg vrha planine Ipsarion. Pored izvora se nalazi i Most Ljubavi. Kroz Panagiju je pravi užitak da se prošetate, uz lepo uredjene staze, mostiće, i uživate u lokalnoj arhitekturi. Nekada je u Pangiji bilo čak 12 crkava.

Panagia je nadaleko poznata po ukusnoj jagnjetini. Ako se zadestite 15 avgusta u Panagiji, imaćete prilike da prisustvujete proslavi Uspenja Presvete Bogorodice. U tom periodu sve ulice su zatvorene za saobraćaj. Početkom Uskršnjeg posta se u selu održava veliki karneval.Iz Panagije se proteže pešačka staza, kojom možete da se popnete do najvišeg vrha na Tasosu na visinu od 1204 m nadmorske visine – Ipsarion.

Panagia – mapa

 
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 4.4 ( 1 votes)

Pročitajte...

Skala Sotiros plaža, Tasos

Tasos je poznat kao zeleno ostrvo ili šuma koja pliva. Još u Herodotovim spisima pominje …

Skala Prinos plaža, Tasos

Ostrvo dobrih ljudi, neverovatne prirode, predivnih peščanih plaža, maslinjaka, borovih šuma, restorana, meda, voća, slatkiša …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

five × one =