Ostrvo Koufonisia (Koufonisi) istinski raj na zemlji

Istinski raj na zemlji

Koufonisia ostrvo je našim turistima manje poznato, i malo agencija pravi organizovane aranžmane za ovo nadasve čudesno ostrvo. Nalazi se između poznatijih, Naxosa i Amorgosa.Geografski ostrvo pripada malim Kikladima zajedno sa ostrvima Donousa, Schinousa i Amorgos i jedva da je vidljivo na mapama. Koufonisi ima svega 300 stanovnika, i čine ga zapravo tri ostrva: Pano Koufonisi koje je naseljeno i opremljeno komercijalnim, turističkim sadržajima; Kato Koufonisi koje vam nudi beskrajne plaže bez ikakve infrastrukture; i Keros (zaštićeno arheološko nalazište).
Ostrvo preporučujemo za opuštajući odmor, šetnju i vožnju bicikla. Ostrvo je stvoreno za tišinu, udobnost i izolaciju od gradske vreve. Mnoge plaže nisu uređene, vrlo su egzotične sa kristalno tirkiznom bojom mora a postoji veliki broj nudističkih plaža, od kojih su najpopularnije plaže Pori i Fanos. Možete iznajmiti brod i diviti se mnogobrojnim pećinama koje su izuzetne lepote.

Glavna dešavanja na ostrvu su skoncentrisana u glavnom gradu Chora, gde vam je na raspolaganju veliki broj smeštajnih jedinica, restorana, taverni, prodavnica…U ponudi su uglavnom manji porodični hoteli i studija za izdavanje u blizini plaža. Ostrvo možete posetiti na par ili više dana, a izuzetno su popularni jednodnevni izleti koji se organizuju sa ostrva Naxos i Amorgos. Organizovan jednodnevni izlet iz Naxosa za Koufonisi je koštao u 2016 -40 eur. Iz luke Naxosa se polazilo u 8:30 ujutro, sa povratkom oko 20 uveče. Vožnja u jednom pravcu je dva sata.
Glavni grad Chora
Chora je malo ribarsko mesto i jedina luka na ostrvu. To je prvo što ćete videti kada dodjete na Koufonisi ,kao i zaštitini znak ostrva, belu vetrenjaču koja se nalazi u samoj luci. Kuće su izgrađene u tradicionalnoj kikladskoj arhitekturi sa belim fasadama i plavim detaljima (prozori i vrata su intezivne plave boje). U selu se nalazi crkva Svetog Djordja ( Agios Georgios). Najbliža plaža je Megali Amos koja se nalazi u blizini luke. Uz obalu se nalaze odlične taverne koje nude uvek svežu ribu. Istočno od luke vodi glavni put na ostrvu dugačak samo nekoliko kilometara i završava se na plaži Finikas. Odatle možete peške do plaža Fanos i Platia Punta. Na Koufonisiju vam zapravo auto uopšte ne treba.
Ako ste zamišljali raj na zemlji, Koufanisi je verovatno najbliži tome. Uverite se i sami.

glavni grad Chora

 

Mapa Koufonisi ostrva:Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *