Ormilia

Ormilia

Foto: Pinterest / Mino

Ormilia je veliko selo koje se nalazi u središtu Sitoniji, na lokalitetu drevnog grada Sermili.Udaljenost od grad Soluna je 92 km.

Grad Sermili, i stanovnici Halkidikija, zbog izuzetno plodnog zemljišta u svom posedu, su bili poznati po svom prosperitetu i bogatstvu. Stanovnici Sermilia su učestvovali sa vojskom Kserksa i borili se protiv ostatka Grka, ali kasnije su postali saveznici sa Atinjanima. Spartanaci su tokom Peloponeskog rata, mnogo puta napali grad i opljačkali ga. U 348. g.d.n.e. Ormilia je dobila koban udarac od vladara Makedonije, Filipa II, a grad je bio u stagnaciji.

U vizantijskom razdoblju, grad je obnovljen, a počeo je da cveta kada je izgrađeno utvrđenje u blizini Kalipolis. Bogate farme i maslinjaci sa utvrđenjima su se u XIII veku, preselili u planine Atosa i redovnike, a dva veka kasnije, naselje su razorili Turci.Ormilija – STREET VIEW

Oni koji su preživjeli napad od turaka dobili su prve kuće u selu Ormilia koje postoje i danas. Ormilija je izgorela u 1821 ali je ponovo obnovljena.

Hoteli:

Gerakina Beach Hotel 10 km od sela Ormilia

Sonia Village Hotel udaljen 800 metara od sela Gerakini

Poznati domaći proizvodi: Masline

Ormilia – mapaNešto o SitonijiSitonija spada u nekoliko oblasti koja je najbliža našim turistima, i zajedno sa svojim prirodnim lepotama čini jednu od najpoželjnijih i najčešćih destinacija za odmor. Raznovrsnost smeštaja, kapacitet istih kao i pristupačnost što se tiče cena zaokružuju Sitoniju kao izbor bez greške. Rastojanje od Beograda do Nikitija recimo jer je to glavni grad je 742km ili prevedeno u sate vožnje oko 9 sati. Naravno, moguća je i alternativna ruta direktan let Beograd-Solun, i onda rent-a-car ili autobus do odredišta na Sitoniji.
Sitonija je centralni prst u poznatoj i karakterističnoj geografiji Halkidiki regije. Sa svoje zapadne strane gleda na plaže Kasandre, a sa istoka na izdvojenu planinu Atos sa svojim manastirima. Na samoj Sitoniji dominiraju dve planine, Itamos i Dragudelis. Za one aktivnije turiste ovo je sjajan dodatak uz plaže jer su ova dva zaštićena prirodna lokaliteta ispresecana biciklističkim i treking stazama, a pogled sa vrha je fenomenalan.

Naravno, ono što je ipak najbitnije jesu plaže, i Sitonija tu zaista ima šta da ponudi od svake „vrste“, bilo da se radi o peščanim, kamenitim, idealnim za ronjenje… Trani Amuda, Lagomandra, Tristinika, Kalamici, Orange (Kavurotripes), Armenistis, Karidi su samo neke od najpoznatijih koje su nezaobilazne, ali vas na Sitoniji čeka velik broj malih plaža, uvala i skrivenih mesta koja samo čekaju da ih otkrijete. Sitonija ima čak 13 plaža koje su nosioci Plave Zastave, međunarodnog priznanja koje označava plaže sa najvišim kvalitetom vode, okruženja, održavanjem, čistoćom i uslovima na plaži. Plaže na Sitoniji se često nalaze na listama najboljih u Grčkoj.
Na Sitoniji ćete pronaći sve veće supermarkete kao što su Lidl i Masutis pa je snabdevanje vrlo lako i povoljno uz velik izbor. Naravno, manjih prodavanica, voćara, pekara i sl. ima uglavnom svuda tako da neke svakodnevne stvari i namirnice možete pokupiti u povratku sa plaže.


Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 2.88 ( 3 votes)

Pročitajte...

Gerakini Beach, Sitonija

Gerakini Beach, Sitonija Foto: www.sithoniagreece.com Na oko 4km nakon mesta Psakoudia nailazi se poslednje mesto zapadne …

Spathies beach - Sitonija - Grcka

Sitonija – plaže

Sitonija – plaže Klikom na suncobran videćete naziv plaže i sliku. Klikom na link ispod …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

5 × two =