Početna / Centralna Grčka / Evia / Oreoi – Severna Evija
Orei-Evia-Evija-greece-grcka-www.mojagrcka-4
Orei-Evia-Evija-greece-grcka-www.mojagrcka-4

Oreoi – Severna Evija

Oreoi – Severna Evija

Putovanje kroz Severnu Eviju se nastavlja sa mestom Oreoi (sedište istoimene opštine).Naziv je preuzet od drevnog grada Oreos. Grad je osnovan od strane atinskih generala Tolmida i Perikla u 447. godini pre nove ere, kada su odobrili naseljivanje kopna za 2000 atinskih članova Cleruchy kolonije. Nakon Peloponeskog rata, grad je pao u ruke Spartanaca, koji su izbacili Atinjane. Kasnije, grad je pao u ruke Makedonaca i Rimljana (200. godine pne.)

Ovo je turistička destinacija u razvoju, sa prelepom lukom, gde mnogi mogu uživati u veoma svežoj ribi. Selo je poznato po izuzetno kvalitetnim ouzeri (kafanama) koje su smeštene ispred samih plaža. Oreoi je veoma popularna turistička destinacija. Kako u letnjim, tako i u zimskim mesecima, postoji prevoz brodovima do sela Trikeri na Pilionu i do Volosa.
Ono što će vas, pored svih lepota ovo sela oduševiti, jeste i dobro poznati pogrebni spomenik mermerni Bik koji se nalazi uz samo more, iz 4. veka pne. Statua je podignuta 1965. Životinja je predstavljena u stojećem položaju, sa savijenom glavom, u napadajućem položaju. Donji deo nogu, ispod kolena, kao i rogovi nedostaju.

Tu su i ruševine drevnog Akropolja, čiji su samo delovi zida vidljivi, kao i ostaci vizantijskih i srednjovekovnih gradova. Posetite i vizantijsku crkvu Agios Vassilios, za koju se smatra da je izgrađena na mestu prethodno postojećeg antičkog hrama. Posetite i Crkvu Panagia Nisiotisaan u Neos Pirgosu.

Oreoi Arheološka Kolekcija, koja je izložena u gradskoj dvorani u blizini plaže, pored mermerne statuse bika, vredna je posete jer uključuje nalaze iz regiona od kojih većina datira iz helenističkog i vizantijskog perioda.Okolina je idealna za ribolov, kako sa plaže, tako i sa brodova, duž Oreoi kanala sa predivnim ostrvom Argyronissos, koji se nalazi samo na 2 pomorske milje.

Ljubitelji alternativnih oblika turizma, naći će mogućnost za brodski biciklizam (oko sela Kamatriades i Taxiarchis), kao i mogućnost jahanja. Tu su naravno i mnoge staze za šetnje.

Orei – mapa
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu ovoj destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 4.63 ( 4 votes)

Pročitajte...

Edipsos-Loutra-Aidipsou-Evia-Evija-Eubea-Grcka-Greece-www.mojagrcka.com-32

Loutra Aidipsou (Edipsos)

Loutra Aidipsou (Edipsos) Edipsos je moderno letovalište koje se nalazi na severozapadu ostrva Evia. Nalazi …

Psaroupoli-Vasilikon-beach-plaza-greece-grcka-Evia-Evija-www.mojagrcka-4

Psaroupoli i Vasilikon plaža

Psaroupoli i Vasilikon plaža

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

6 − four =