Početna / Novosti / Oko million Srba godišnje u Grčkoj, sve veći broj Grka u Srbiji

Oko million Srba godišnje u Grčkoj, sve veći broj Grka u Srbiji

Oko million Srba godišnje u Grčkoj, sve veći broj Grka u Srbiji

Oko 900.000 srpskih turista godišnje poseti Grčku, najomiljenije destinacije su im Halkidiki, Tasos i Olimpska rivijera, a sve je više onih koji istražuju grčka ostrva, Krit, Rodos, Zakintos i Skijatos, rečeno je danas na Grčko-srpskom forumu u Beogradu.

Foto: Promo

S druge strane, povećava se i broj Grka koji dolaze u Beograd, a samo u periodu od januara do oktobra 2016. godine bilo ih je više za oko 40 odsto u odnosu na lane.

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), u prvih devet meseci turisti iz Grčke su u Srbiji potrošili 10 miiona evra, kaže v.d. direktora Nacionalne turističke organizacije Srbije Marija Labović.

“To nije loš rezultat, ali nam pokazuje da ima prostora za dalje unapređenje s obzirom na to da su turisti iz Grčke dospeli u top 10 turista koji posećuju Srbiju”, rekla je ona.

Govoreći o rezultatima u turizmu, Labović je istakla da je ova godina bila značajna za Srbiju, te da je u prvih deset meseci zabeleženo 12 odsto više turista.

Foto: Shutterstock

Kako je rekla, rast je ostvaren zahvaljujući bogatoj turističkoj ponudi, promotivnim kampanjama, a Vlada Srbije je prepoznala turizam kao značajnu granu ekonomije.

“Očekujemo da završimo godinu sa milijardu evra deviznog priliva od turizma. Njemu su doprineli turisti iz Evrope, regiona, a među njima i turisti iz Grčke”, rekla je ona.

Navodeći da se Grčka profilisala kao vodeća turistička destinacija za građane Srbije i da je među svetskim top destinacijama imajući u vidu njenu istoriju i kulturu, pomoćnica ministra trgovine i turizma, Renata Pindžo smatra da Srbija može mnogo da nauči od Grčke.

“U prethodnih godinu i po dana smo osvežili regulatorni okvir, a definisani su i strateški pravci razvoja. Među ciljevima su jačanje konkurentosti srpskih turištičih proizvoda, povećanje doprinosa turističke privrede u BDP-u i povećanje broja zaposlenih”, rekla je Pindžo.

Ona je navela i da je Srbija postala atraktivno mesto za investicije u turizmu što dokazuje i sve veći broj hotela u Beogradu.

Pindžo se osvrnula i na nedavno održan privredni forum u Beogradu na kome je istaknuto da je Grčka investirala oko dve milijarde evra u Srbiju, dodajući da ovde posluje preko 200 grčkih preduzeća.

Foto: Twitter

Generalni sekretar Grčke turističke organizacije Dimitis Tifinopulos kaže da je turizam “žila kucavica” grčke ekonomije i da prihodi iz te grane doprinose sa 20 odsto BDP-a.

Prošle godine zabeleženi su izvanredni rezultati, navodi Tifinopulos.

On je precizirao da je prošle godine ostvareno 188 miliona noćenja, više od 14 milijardi turističkih poseta, kao i 26 miliona međunarodnih dolazaka.

“U 2016. očekujemo još jedan rekord, naša procena je da ćemo do kraja godine doći do 27,5 miliona međunrodnih dolazaka, što je novi rekord”, rekao je Tifinopulos Tanjugu.

On je istakao da su dolasci na Krf, Kefaloniju i Zakintos porasli za 32, 39 i 41 odsto, što je bio glavni cilj ministarstva turizma.

Foto: Wikipedia

“Ovo su bili najbolji septembar i oktobar ikada, što se tiče međunarodnih dolazaka. To je rezultat dobro dizajnirane strategije”, rekao je on.

Kako je rekao, očekuje se da će rast u naredne dve godine biti jedan od najvećih na globalnom nivou, što, naglašava, pojačava uverenje da je investirano u pravi sektor. On je dodao i da je zabeležen rast od pet procenata u kongresnom turizmu.

Podaci nacionalne avionske kompanije pokazuju da će sledeće godine dolasci porasti za 19 odsto, kao i da će biti 3,6 miliona putnika više.

On je naveo i da Grčka želi da upozna širu publiku sa manje poznatim destinacijama i da će to biti jedan od zadataka u narednom periodu.

“Naša namera je da jačamo bliske veze između Grčke i Srbije na polju turizma, istražujući i potencijal za zajedničke proizvode prema trećim zemljama”, istakao je on.

Direktor TGI grupe Simeon Ocomokos izrazio je uverenje da postoji veliki potencijal u turizmu, navodeći da se Beograd sve više razvija kao važan grad u ovom delu sveta.

Ocomokos je istakao da je forum značajan za povećanje broja turista iz Grčke u Srbiju, ali i iz Srbije u Grčku.

Grčko-srpski forum turizma organizuje TGI Grupa, a pod pokroviteljstvom Grčke nacionalne turističke organizacije i Turističke organizacije Beograda.

Pročitajte...

Grčka verovatno počinje turističku sezonu sredinom juna

Kako je izjavio Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA), a prenela većina …

Počele su pripreme za Leto 2020.

Počele su pripreme za Leto 2020.   Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook.com/mojagrcka Instagram.com/mojagrcka Youtube.com/c/MojaGrcka …

Jedan komentar

  1. Mi smo vec povezani. Sponama koje su neraskidive i nezamislive drugim narodima. Jedino mesto gde smo kao kod kuce.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

3 × 2 =