Početna / Novosti / Običaji na grčkom venčanju

Običaji na grčkom venčanju

Običaji na grčkom venčanju

Da li ste se ikada zapitali kako izgledaju običaji na venčanju koje je takođe pravoslavno a nije organizovano kod nas?
Moja Grčka vas vodi kroz naše iskustvo i impresiju. Ovo su samo neki od zanimljivih detalja.
Kod nas mlada baca bidermajer svim devojkama koje žele da se udaju, a u Grčkoj je to malo zanimljiviji običaj. Po staroj grčkoj tradiciji, mlada na đonu svojih venčanih cipela ispisuje imena svih svojih prijateljica koje žele da se udaju. Po tom verovanju sve prijateljice će naći čoveka svojih snova. Ako se ikada nađete u situaciji da tu budete upisane, nemojte se razočarati ako niste imale sreće da odmah pronađete svog princa, biće i drugih svadbi kojima ćete prisustvovati.

Običaji na Grčkom venčanju
Običaji na Grčkom venčanju

Ako niste udate, pripremite se… Sve starije dame će pokušati da saznaju šta tačno nije u redu s vama pa se niste udale. Ovaj običaj je isti kod nas, te predlažemo da se primeni ista taktika. Pijte što više možete i pokušajte da ih ne uvredite kada krene ispred vas da paradira gomila velikih momaka. Šalu na stranu, kod Grka je zaista običaj da starije, udate žene upoznaju neudate s neoženjenima. Po njihovom verovanju to je moralni dug koji imaju prema svojoj domovini.

Običaji na Grčkom venčanju
Običaji na Grčkom venčanju

Na svadbi se obavezno dele slatkiši, fino upakovani i uglavnom vrlo dekorativni. Običaj je da devojke te slatkiše ponesu svojim domovima da im život bude sladak do njihove udaje. Ti slatkiši se na grčkom zovu „kufeta“. Takođe važi verovanje da ako ispod jastuka stavite kufetu, sanjaćete budućeg muža.

Na grčkom venčanju je uobičajeno da se nakon ceremonije venčanja ispred crkve baca pirinač na mladu i mladoženju. Neki tvrde da je ovaj običaj paganski. Običaj danas simboliše plodnost i sreću za par. Kod nas su to novčići koji simolišu bogatstvo.

Nakon ceremonije priređuje se večera, na kojoj dve porodice, mladoženjina i mladina, razgovaraju o venčanju sa svim svojim gostima i međusobno se upoznaju – verujte, ovo može potrajati! Neizostavno je igranje uz njihovu muziku, uz koju igraju jednako i stari i mladi, veoma je vesela i primamljiva. Ali nju puštaju tek posle večere, iz veoma simpatičnog razloga. Zapravo,reč je o tome da oni obožavaju srču, njima je to izraz radosti i veselja tako da čim krene ta muzika ka podijumu polete čaše, flaše i tanjiri! Zaista nestvarno iskustvo!

Za većinu stranaca koji prisustvuju grčkoj pravoslavnoj svadbi, to je verovatno nešto najčudniješto su ikada videli, naročito u crkvi. Poštuje se tradicija, Grci su izuzetno pobožni i tradicionalni, ali na venčanjima sveštenik ne propušta priliku da se šali s novim bračnim parom. U nekim slučajevima čak i šamara mladoženju, onako kao iz dragosti.

Pre samog venčanja kum obavezno obrije mladoženju. To se kod njih tretira kao momačko veče.

Uobičajeno je da par mora da odigra svoj prvi ples. To je uglavnom običaj i kod nas. Ali u Grčkoj na venčanju mladoženja ne može da prođe samo s tim plesom!Po njihovoj tradiciji svaki mladoženja igra zeibekiko- ples izabran baš za tu namenu i verujte da uopšte nije jednostavan čak ni za vešte igrače. Prava zabava nastaje kad se svi gosti okupe i navijaju, bodreći mladoženju!

U svakom slučaju, grčke svadbe su mnogo opuštenije i zabavnije od drugih u bilo kom delu sveta.

Za sve posetioce sajta Moja Grčka imamo i obaveštenje: uskoro će izaći članak o tome kako da se u Grčkoj organizuje venčanje naših državljana. Sve će biti detaljno opisano: ko šta organizuje, koliko vremena treba da se sve to završi i impresivna cena koja sve to pokriva. Iznenadićete se koliko je povoljnije nego da se venčate u Srbiji!

Pročitajte...

Grčka verovatno počinje turističku sezonu sredinom juna

Kako je izjavio Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA), a prenela većina …

Počele su pripreme za Leto 2020.

Počele su pripreme za Leto 2020.   Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook.com/mojagrcka Instagram.com/mojagrcka Youtube.com/c/MojaGrcka …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

14 + 12 =