Obeležena 98. godišnjica proboja Solunskog fronta

„SVAKI NAROD SE NEČEMU DIVI, A MI ZEJTINLIKU“ Obeležena 98. godišnjica proboja Solunskog fronta

Komemoracija povodom 98 godina od proboja Solunskog fronta održana je danas na srpskom vojničkom groblju Zejtinik u Solunu.

Foto: B. Bogosav / RAS Srbija

Nekoliko stotina okupljenih, kako građana, vojnika, policije i državnih službenika Srbije, Grčke, Rusije, Francuske, Italije, Velike Britanije i udruženja na čelu sa srpskim ministrom za rad boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom odalo je počast palim borcima.

Foto: B. Bogosav / RAS Srbija

– Svaki narod ima jedno mesto kome se divi. Mesto hodočašća kome dođe da se pokloni u tišini. Zejtinlik je nase mesto na svetoj Grčkoj zemlji. Sto godina je prošlo, ali to je malo da zaboravimo sa kim smo se borili i sa kim smo delili hleb i krv – rekao je na svečanosti ministar Vulin.

Foto: B. Bogosav / RAS Srbija

Kako je naveo, Srbija je zemlja koja ima jednu želju.

– Nju sanjamo već hiljadu godina, a to je da rodimo jedan narastaj koji će živeti i umreti bez rata. Samo jedan u hiljadu godina. To je naša molitva dok stojimo među ovim nerazrušivim strojem. Večna im slava – rekao je Vulin.

Danas se obeležava 98. godišnjica proboja Solunskog fronta

Foto: WikipediaDanas se obeležava 98. godišnjica proboja Solunskog fronta

Svake godine, u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, obeležavanju godišnjice proboja Solunskog fronta prisustvuju i studenti Vojne i Kriminalističko-policijske akademije iz Beograda i Banja Luke, kao i predstavnici Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

U nedelju, 2. oktobra 2016, povodom obeležavanja godišnjice proboja Makedonskog fronta, biće održana ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti kod savezničkog memorijala na Polikastru.

Pored predstavnika Ministarstva za rad, vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, udruženja i građani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *