Nikiti

Nikiti

Foto: WikiPedia/W.HorsemanMesto Nikiti se nalazi na vrhu Sitonije, na oko 100 km od Soluna i dobro je povezano sa svim mestima, a pogotovo sa istočnom obalom glavnom magistralom na poluostrvu. Mesto je jedno od najstarijih sela na Halkidikiju koja datira od pre 700 godina. Mesto ima pijacu koja radi svakoga petka, od 8:30 do 13 časova, gde možete kupiti vrlo pristupačno voće i povrće, kao i lokalne proizvode, maslinovo ulje i čuveni med.

Gradić poseduje tradicionalne grčke kamene kuće i crkvu Svetoga Nikole iz 1867 godine. U okolini postoje i nekoliko iskopina sa praistorijskim naseljima na okolnim brdima. Jedna od najstarijih hrišćanskih crkvi Bazilika Sofronios ima vrlo lep podni mozaik, koj vredi obići, takodje se nalazi u okolini Nikitija.

Nikiti ima dugačku peščanu plažu, duž koje se nalazi veliki broj beach barova. Postoji i nekoliko atraktivnih luka. Gradić poseduje restorane, barove, kafiće, prodavnice sa raznim domaćim rukotvorinama i suvenirima. Južno od Nikitija se nalaze peščane plaže Kalogria, Elia i čuvena Lagomandra.

Naši turisti tradicionalno svraćaju u Nikiti zbog supermarketa Lidl koji se nalazi na izlazu iz Grada. Nešto južnije od Lidla nalazi se raskrsnica koja vodi na istočnu ili zapadnu obalu Sitonije. Nikiti je svakako jedno od najpopularnijih odredišta naših turista.

Nikiti – STREET VIEW

Atrakcije i arheološka nalazišta:

Staro selo s tradicionalnim grčkim zgrada iz XIX veka

Groblje (XVI vek).

Crkva sv Nikita (iz 1867)

Stara škola (iz XIX veka).

Prekrasna plaža.

Nikiti – mapa
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 4.83 ( 2 votes)

Pročitajte...

Spathies beach - Sitonija - Grcka

Sitonija – plaže

Sitonija – plaže Klikom na suncobran videćete naziv plaže i sliku. Klikom na link ispod …

Agios Mamas plaža, Sitonija

Agios Mamas plaža, Sitonija Foto: www.newgreece.ru Agios Mamas je zapravo selo koje se nalazi na poluostrvu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

13 − 1 =