Nea Vrasna

Nea Vrasna

Nea Vrasna je jedan od gradova koje svake godine posećuje veliki broj turista iz celog sveta, pa tako i turista iz Srbije.Kada se nalazite u Solunskoj regiji, koja obuhvata sam grad Solun, drugo po veličini grad u Grčkoj kao i obruč od oko 80 km oko Soluna. Nea Vrasna se nalazi u zalivu Strimonikos koji pripada regiji Sveti Đorđe, čiji je glavni grad Asprovalta koja je u blizini Nea Vrasne. Na nekih 70 kilometara od Soluna i Kavale nalazi se Nea Vrasna. Nea Vrasna je mirno i simpatično selo sa oko 2500 stanovnika. Kada letujete u Solunskoj regiji, pa čak i bez automobila, prava je šteta ne obići sva mesta koja se nalaze duž ovog dela obale Egejskog mora. Obiđite mesta Asprovalta, Stavros, Nea Vrasna, Nea Paralia, Olimpiada, mesta koja su na samo par desetima kilometara jedno od drugog. Čak iako ste turista koji ne voli preterano aktivan odmor, put do svih mesta i plaža Vam neće teško pasti, jer je ovaj deo Solunske regije na otvorenom moru i nikada nije pakleno vruće već uvek osećate blag povetarac.

Nea Vrasna je pravo letovalište za sve one koji žele pravi odmor, bez buke i glasnih turista. Najglasnije što možete čuti su mali turisti jer je ovo idealno mesto za porodične odmore, roditelje sa malom decom koja još ne znaju da plivaju ili prave svoje prve plivačke pokrete. Na putu između Stavrosa i Asprovalte se nalaze i Nea Vrasna i Vrasna Paralia, dva turistička mesta koja ne treba zaobići ukoliko ste na proputovanju sopstvenim prevozom kroz ovu regiju. Mnoštvo taverni, kafića i restorana sa bogatom ponudom, po prilično popularnim i pristupačnim cenama će svima ostati u lepom sećanju.Nea Vrasna ima veliku plažu, dugu čak 7 kilometara. Plaža je u potpunosti kultivisana i idealna i za plivače i za neplivače. Ipak neki delovi plaže u Nea Vrasni su dom morskim ježevima pa budite oprezni kada ulazite u vodu, ili se jednostavno vodite jednostavnim vodičem, izbegavajte delove plaže gde nema ljudi, jer tu je sigurno dom ovih bezopasnih ali neprijatnih za noge morskih bića.

Na plaži možete naručiti dva pića, to izađe oko 5 eura i na korišćenje dobijate suncobran i dve ležaljke koje možete koristiti dok ste na plaži taj dan. Ležaljke nisu obavezne, jer je plaža jasno podeljena, jedan red je predviđen za sve one sa ležaljkama, a ona je odvojen deo za sve koji imaju peškire. Plaža je pretežno peskovita, ponegde se javi deo plaže sa sljunkom, ali daleko od toga daje neprijatno za hodanje i boravak. Na samoj plaži se nalaze tuševi na svakih par metara kao i kabine za presvlačenje. Plaža je shodno dobu dana uvek polovinom u hladu, a sam ulazak u vodu je prijatan i bar od 2 do 10 metara ima do dubine koja je preko 180 cm, zavisno od dela plaže na kom se usidrite svojim peškirima ili ležaljkama.

Voda je uvek topla, jasna i bistra, providna do te mere da vidite sve prstiće na nogama jasno dok su u vodi. Mutna voda koju ponekad sretnu turisti je užrokovana talasima. Plažu retko zapljuskuju talasi, samo u kasnim popodnevnim časovima i naravno kada je nevreme. Na ovoj plaži, ukoliko imate sreće, možete čak i uživati u pogledu na delfine koji se igraju u daljini, a sasvim se jasno vide sa plaže. U kaficima i barovima duž plaže imate besplatan WiFi skoro svugde tako da 5 evra za piće i ležaljke se na kraju dana isplati.Plaža u Nea Vrasni je godinama unazad nagrađivana tzv. plavom zastavom Evropske unije i Mediterana, kao nagradu za savršeno čistu plažu i kristalno plavo more koje je uvek toplo tokom sezone kupanja. Stanovništvo je potpuno naviknuto na turističke posete i manje više su svi preko leta zaposleni u ugostiteljskim objektima koje možete posetiti tokom celog dana pa i noći u ovom gradiću. Veoma često ćete čuti da konobari pričaju i srpski jezik. Mesto ima široko šetalište duž kog je veliki broj restorana i taverni u kojima za prilićno mali novac, do 5 eura, možete pojesti obilnu porciju girosa sa salatom.

U samom gradu se nalazi par supermarketa, veliki Lidl je na samo 1 km ili 15 min laganog hoda od plaže, ali i manjih prodavnica, ali je svakako najbolje da se tokom dana snabdete potrebim namirnicama, jer je Nea Varna pravo mirno mesto koje noću spava zajedno sa turistima. Na nedeljnoj pijaci, koja je ponedeljkom, možete kupiti sveže voće i povrće od lokalnim seljaka koji svoje proizvode dovoze u centar mesta, cene su pristupačne, do 2 eura za kilogram nekog voća ili povrća. Ove cene su svakako manje u supermarketu koji smo ranije pomenuli ali uvek više vredi uložiti u proizvodnju malih domaćinstava.Nea Vrasna nije idealno mesto za letovanje ukoliko volite glasnu muziku i lud noćni provod, ali isto tako je idealno za odmor bez mnogo gužve na plaži i u samom mestu, a ukoliko želite da izadjete uveče onda je to najbolje učiniti kratkom šetnjom do Asprovalte. Asprovalta ej na samo 5 km od Nea Vrasne i vrvi od ljudi tokom noći i ima šarm pravog letovališta sa svim mogućim sadržajima, od kafica do vrteški, suvenira i kineskih sitnica za mali novac. Dakle, Nea Vrasna je idealna za miran odmor, odmor sa decom i jedan beg od galame velikog grada, pa ako je to ono što želite od odmora onda je ovo prava destinacija za Vas ove godine.

Nea Vrasna – mapa

 Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: 3.8 ( 14 votes)

Pročitajte...

Plaža Proti Ammoudia

Plaža Proti Ammoudia Plaže u okolini Olimpijade su odlično uredjene, ima ih sedam – Sykia, …

babylon plaza

Plaža Babylon

Plaža Babylon Jedna od najlepših plaža je Babylon i svima je toplo preporučujemo, posebo ljudima …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen + 20 =