Naxos grad
Naxos grad

Naxos grad

Naxos grad

Lokacija: Severozapadna obala ostrvaOpis: Grad Naxos poznat je i pod imenom Chora,  glavni je grad i luka ostrva. Smatraju ga jednim od najlepših mesta na ostrvu Kiklada
U gradu živi oko 6.700 stanovnika, a sa širim područjem taj broj se povećava na 12.000. Ovo je tipičan sredozemni gradić sa uskim ulicama, trgom i nekoliko crkava.

Glavna znamenitost grada je Portara- antička vratnica Naxosa grada. Portara su 6 metara visoka mermerna vrata koja su zaštitni znak Naxosa. Nalaze se u maloj uvali na levoj strani luke a do njih se može doći popločanom stazom. Vrata su ulaz u nedovršen hram posvećen Apolonu. Hram datira iz 6. veka a njega je počeo da gradi tiranin po imenu Ligdamis. Hram je ostao nedovršen zbog njegove abdikcije. Portara je sagrađena tako da gleda na sveto ostrvo Delos koji je posvećen Apolonu, baš kao što je to trebao biti i hram koji nikada nije sagradjen.

Jedna od atrakcija Naxosa je venecijanski dvorac Kastro koga je sagradio Marco Sanudo kada je osvojio Kiklade 1207. godine. Tada je Naxos postao sedište Egejske duždevine. Kastro se nalazi na najvišoj tački u gradu, i sa njegovih zidina se pruža spektakularan pogled na grad i okolinu.Prelep venecijanski grad je zaista prava atrakcija za turiste sa vilama, popločanim ulicama, starim spomenicima, crkvama, kulama, malim trgovima i još mnogo toga.

Preporučujemo da posetite gradsku kuću,  sabornu crkvu grada i gradsko priobalje duž koga su mnogobrojni kafić i prodavnice.

Najbliža plaža: Agios Georgios

Naxos grad – mapa
Ocena destinacije

Ocena

Ocenite destinaciju, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: Be the first one !

Pročitajte...

Orkos plaža

Orkos   Opis: Orkos je plaža koja se nalazi odmah iza plaže Plaka – tačnije, …

Mikri Vigla plaža

Mikri Vigla Lokacija: Zapadna obala ostrva, ispod Plake i iznad Kastrakija Opis: Ovu peščanu plažu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

six − five =