Početna / Zanimljivosti / Na letovanju možete da prođete TROSTRUKO POVOLJNIJE ako se odreknete samo jedne stvari

Na letovanju možete da prođete TROSTRUKO POVOLJNIJE ako se odreknete samo jedne stvari

Na letovanju možete da prođete TROSTRUKO POVOLJNIJE ako se odreknete samo jedne stvari

Izvor: Blic

Letnji aranžmani u Grčkoj su najtraženiji, između ostalog, i zbog cena u predsezoni i na kraju leta. U turističkim agencijama kažu da bi naši turisti sigurno više putovali u julu i avgustu da su cene u tom periodu pristupačnije.


Popularnosti Grčke u poslednjih deset i više godina doprinele su upravo izuzetno povoljne cene za aranžmane u maju, junu i septembru. Ko može da se odrekne letovanja u vrhuncu sezone, može da prođe i tri puta jeftinije.

– Vansezonski turizam je najviše prilagođen i tražen među starijim ljudima jer oni vremenski mogu da pokriju sve smene, čak i maj kada zvanično počinje sezona u Grčkoj. Neke agencije otvaraju sezonu već 10. maja. Zvaničan kraj sezone je početak oktobra. Osim toga, Egejsko more spada u toplija mora i samim tim se produžava sezona. Kod nas je najtraženija Kasandra. Poslednjih godina to je Sitonija, tu su Sarti ili Neomarmaris i druge nove destinacije. Recimo, Polihrono, paket aranžman 12 dana, devet noćenja i prevoz, u maju je 45 evra. Za isti paket aranžman cena u julu i avgustu je 159 evra – kaže Marko Korać, menadžer prodaje u TA „Proffis“.

FOTO: RAS SRBIJA

Isti taj aranžman od 20. septembra do 1. oktobra je 59 evra, što je približno cenovniku s početku sezone. Cene su iste za Hanioti i Pefkohori, najpopularnija i najveća letovališta na Kasandri.


– Ne svodi se priča samo na Halkidiki. U poslednje vreme su destinacije poput Parge, Tasosa ili Lefkade, Krfa i te kako tražene. Sa tim mestima postoji autobuska veza. Naravno, postoji i prevoz avionom, ali je ta vrsta prevoza specifičnija za ostrva. Kada je avion u pitanju, manje su oscilacije cena u odnosu na sezonu i vansezonu – objašnjava Korać.

U turističkim agencijama ističu da je i Hrvatsko primorje veoma traženo ove sezone, naročito Makarska rivijera i apartmanski smeštaj.

– Tu su cene povoljnije i prilagođene našem tržištu. Radi se čak i autobuski prevoz. Cene su visoke u odnosu na Grčku, ali su građani zainteresovani. Razlike u ceni ovih aranžmana u odnosu na ranu sezonu, sezonu i van sezone su jako male. Ipak Grčka ima najizraženije razlike – kaže Marko Korać.

FOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Porasla je potražnja i za Tursku, Egipat, Tunis. To su destinacije koje podrazumevaju avionski prevoz.


– Sve češće se traže aranžmani van sezone sa sedam noćenja, a nekada je i deset bilo malo. Ima razlike u ceni u odnosu na period putovanja, ali su te razlike znatno manje. Recimo, Kušadasi, 12 dana, autobusom, noćenje sa doručkom u junu je 119 evra, početkom jula 149, krajem jula 175, a od kraja avgusta do oktobra cene padaju od 155 do 139 evra – kaže Korać.

Da je maj najjeftiniji mesec za letovanje potvrđuju i u drugim agencijama.

– Na početku sezone su uvek najpovoljniji aranžmani, ali i na kraju sezone. Cene su za taj period gotovo identične, ali postoje drastične razlike u odnosu na sezonu. Junske i septembraske cene su slične. Recimo, aranžman u Grčkoj koji početkom juna košta 90 evra, autobusom, deset noćenja, u sezoni je 320 evra. To je višestruko veća cena, ali zna se da je u julu i avgustu najlepše letovati. Tada su najduži dani, tada je najtoplije, ima najviše ljudi. Nije slučajno tako – kaže Boris Tot iz „Fenix travel 024“.


 

Pročitajte...

Ako ste voleli plažu Egremni…

Ako ste voleli plažu Egremni… Autor: mondo.rs Plaže Egremni u Grčkoj, više nema. Mnogi kažu da …

Rodia beach bar - Bаnаnа plаžа

Pet manje poznatih grčkih ostrva

Pet manje poznatih grčkih ostrva Autor: mondo.rs U Grčkoj ima 6.000 ostrva, od kojih je oko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *